ABD'de beklenen veriler açıklandı

ABD'de perakende satışlar mart ayından bu yana ilk düşüşünü kaydetti, işsizlik maaşı başvuruları ise beklentilerin altında gerçekleşti. Ayrıca ülkenin ağustos ayı sanayi üretiminde gerileme gözlemlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD’de perakende satışlar ağustos ayında yüzde 0,3 düşürek son 5 ayın ilk düşüşünü kaydetti.

ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, perakende satışlar ağustosta yüzde 0,3 azalarak 456,3 milyar dolara geriledi. Mart ayından bu yana ilk kez düşen satışların yüzde 0,1 gerilemesi bekleniyordu.

Beklenenden fazla düşen perakende satışlarda Amerikalıların gıda ve giyim dışındaki tüm harcamalarını kısması etkili oldu. Verilere göre, ülkedeki araba satışları ağustos ayında yüzde 1 geriledi. Ayrıca, benzin istasyonlarındaki satışlar yeniden düşüş eğilimine giren fiyatlar nedeniyle yüzde 0,8 azaldı. Ev ve yapı malzemelerine yönelik talebin de yüzde 1,4 düştüğü görüldü.

Otomobil hariç perakende satışlar ise yüzde 0,3 artış beklentisinin aksine yüzde 0,1 düştü. Otomobil ve enerji kalemlerini içermeyen çekirdek perakende satışlar da yüzde 0,1 gerileyerek yüzde 0,4'lük artış beklentisini karşılayamadı.

Bu arada, temmuz ayına ilişkin perakende satışlardaki değişim yüzde 0'dan yüzde 0,1'e ve haziran ayındaki artış ise yüzde 0,8'den yüzde 0,7'ye revize edildi.

Analistler, ekonomiyi destekleyen perakende satışların gerilmesinin üçüncü çeyrekte büyümeyi olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.

Bununla birlikte, satışların yılın son aylarında Noel alışverişleriyle güçlenmesi öngörülüyor.

İşsizlik maaşı başvuruları beklentinin altında

ABD'de işsizlik maaşına ilk kez geçen hafta başvuranların sayısı 260 binle beklentinin altında gerçekleşti.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, 10 Eylül ile sona eren haftada ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı, önceki haftaya kıyasla bin kişi artarak 260 bin oldu. Başvurulara yönelik piyasa beklentisi ise 265 bin düzeyindeydi.

Bu arada, 3 Eylül haftasına ilişkin başvuru sayısı ise revize edilmeyerek 259 binde sabit bırakıldı.

Daha az değişkenlik gösteren son 4 haftalık ortalama işsizlik maaşı başvuruları ise 500 kişi azalarak 260 bin 750'ye geriledi. Öte yandan, 3 Eylül ile biten haftaya ilişkin süregelen işsizlik başvuruları bin kişilik yükselişle 2 milyon 143 bin oldu.

Bakanlığın açıklamasında, ayrıca işsizlik maaşı başvurularının üst üste 80 haftadır 300 bin seviyesinin altında kalarak, 1973'ten bu yana en iyi performansını gösterdiği kaydedildi.

Sanayi üretimi geriledi

Ülkede sanayi üretimi ağustos ayında yüzde 0,4 gerileyerek son 5 ayın en kötü performansını gösterdi.

ABD Merkez Bankasının (Fed) verilerine göre, sanayi üretimi ağustosta önceki aya kıyasla yüzde 0,4 azaldı. Önceki iki ay yükseldikten sonra 5 ayın en büyük düşüşünü kaydeden sanayi üretimine ilişkin beklenti yüzde 0,2 azalış yönündeydi.

Aynı dönemde, yüzde 0,3 gerilemesi beklenen imalat sanayi üretimi yüzde 0,4 azalışla beklenenden fazla daraldı. Veriler, ayrıca kapasite kullanım oranının temmuzda yüzde 75,9’dan yüzde 75,5'e gerilediğini ortaya koydu. Söz konusu orana yönelik beklenti yüzde 75,7 olarak öngörülmüştü.

Bu arada, temmuz ayına yönelik sanayi üretimindeki artış yüzde 0,7'den yüzde 0,6'ya revize edildi. Veri söz konusu dönemde Kasım 2014'ten bu yana en güçlü yükselişini kaydetmişti.

Analistler, haziran ve temmuzda güçlü arttıktan sonra beklenenden fazla gerileyen sanayi üretiminin soru işaretleri yarattığına dikkati çekiyor. Üretimin özellikle dolar ve petrol fiyatlarının görece dengelenmesine karşın yüzde 0,4 gerilemesi, toparlanmanın kırılgan olmasına bağlanıyor.

Bu arada, New York borsası, açıklanan verilerin ardından güne alış ağırlıklı başladı. Dolar ise beklenenden kötü gelen ağustos ayı perakende satışları takip eden kayıplarını geri aldı. Euro/dolar paritesi şu sıralar 1,1237'den işlem görüyor. Dolar/TL ise 2,9750 seviyesinde denge arıyor.

ÜFE ağustosta değişmedi

ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), ağustos ayında hem aylık hem de yıllık bazda sabit kaldı. Değişken gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE ise ağustosta aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 1,2 arttı.

ABD Çalışma Bakanlığının verilerine göre, üretici fiyatları ağustosta önceki ayki seviyesini korudu. Değişim göstermeyen ÜFE'ye ilişkin piyasa beklentisi yüzde 0,1 artış yönündeydi.

Ağustos itibarıyla yıllık bazda da sabit kalan ÜFE'de gıda ve enerji girdilerine ilişkin fiyatların sırasıyla yüzde 1,6 ve yüzde 0,8 gerilemesine karşın, hizmet girdilerinin yüzde 0,1 artış göstermesi etkili oldu.

Öte yandan, gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE aylık bazda yüzde 0,3, yıllık bazda yüzde 1,2 artarak beklentilerin üstünde gerçekleşti. Bu arada, temmuz ayına ilişkin ÜFE’deki düşüş revize edilmeyerek yüzde 0,4’te sabit bırakıldı. Veri, söz konusu dönemde Eylül 2015'ten bu yana en büyük düşüşünü göstermişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir