ABD'de petrol stoku arttı

ABD'de ticari ham petrol stoku geçen hafta 1,9 milyon varil arttı. Piyasa beklentisi stokun 2,2 milyon varil azalması yönündeydi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ülkedeki ticari ham petrol stokunun geçen hafta 1,9 milyon varil (yüzde 0,4) artışla 459 milyon varile yükseldiğini açıkladı. Piyasa beklentisi stokun 2,2 milyon varil azalması yönündeydi. Bir önceki hafta ham petrol stoku 2,2 milyon varil artış kaydetmişti.

Böylece ABD'nin ticari ham petrol stoku son 4 haftada 3 kez artmış oldu.

Ticari ham petrol stokuna dahil olmayan stratejik petrol stoku ise geçen hafta 0,7 milyon varil (yüzde 0,1) azalarak 669,2 milyon varile düştü.

ABD'nin haftalık benzin stoku ise 0,9 milyon varil (yüzde 0,4) artarak 210,4 milyon varile yükseldi. Benzin stokuna ilişkin piyasa beklentisi 0,9 milyon varil düşüş olması yönündeydi. Benzin stoku bir önceki hafta 3,3 milyon varil azalmıştı.

Ham petrol üretimi artmaya devam etti

Bu dönemde, ülkenin ham petrol üretimi de bir önceki haftaya göre günlük ortalama 25 bin varil artarak 9,64 milyon varile yükseldi.

Böylece ABD'nin ham petrol üretimi 4 hafta art arda artmış oldu.

Ülkenin ham petrol ihracatı da söz konusu hafta, bir önceki haftaya kıyasla günlük ortalama 620 bin varil artışla 1,13 milyon varile yükseldi. Aynı dönemde, ham petrol ithalatı da günlük ortalama 521 bin varil artarak 7,9 milyon varile ulaştı.

ABD'nin ticari ham petrol ve benzin stokundaki artışın ardından petrol fiyatlarında önce düşüş, sonra ise yükseliş görüldü. Londra Brent türü petrolün varil fiyatı 61,38 dolara geriledikten sonra 61,73 dolara yükseldi. ABD'nin Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün varil fiyatı da 54,97 dolara düştükten sonra 55,33 dolara çıktı.