ABD'de TÜFE beklentileri karşılamadı

ABD'de temmuz ayında tüketici fiyatları endeksi piyasa beklentilerinin altında yüzde 0,1 artış gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Çalışma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, tüketici fiyatları aylık bazda yüzde 0,1 arttı. Analistler enflasyonun yüzde 0,2 artacağını tahmin ediyorlardı.

Tüketici fiyatları yıllık yüzde 2,7 arttı. Beklenti yüzde 1,8 artış olacağı yönündeydi.

Gıda ve enerji hariç TÜFE aylık yüzde 0,1, yıllık yüzde 1,7 artış gösterirken, analistlerin beklentisi ise sırasıyla yüzde 0,2 ve yüzde 1,7 artış olacağı yönündeydi.

Öte yandan Enerji fiyatları aylık yüzde 0,1 düşerken, yıllık yüzde 3,4 artış kaydetti.

Gıda fiyatları aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 1,1, ortalama haftalık kazançlar yüzde 0,2 artış gösterdi.

Gedikli: Yabancının yatırım iştahı Türkiye'de olmaya devam edecek

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, ABD'de açıklanan tüketici fiyatları verisinin ardından twitter üzerinden değerlendirmelerde bulundu.

Gedikli, "Sabah bahsettiğimiz gibi ABD'de enflasyon temmuz ayında yüzde 0.1 ile beklentinin altında kaldı. Çekirdek enflasyonda artış sağlayamamaları ve hep bahsettiğimiz Trump'ın hareket alanını daraltan ABD'de ki vesayet sistemi küresel ekonomi de belirsizlik oluşturmaya devam ediyor. Türkiye açısından olumsuz bir etkisi olmadığı gibi FED bilanço azaltımı ve faiz artışını gerçekleştiremiyor oluşu,gelişen ekonomiler için mikro reform fırsatı sunmakta. Yabancının yatırım iştahı Türkiye'de olmaya devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.