Ağustos 2012'den beri en düşük seviye!

Borsa, Suriye'ye müdahale olasılığı, Başçı'nın açıklamaları ve kur etkisiyle, ağustos 2012'den beri en düşük seviyeden kapandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Suriye'ye yönelik askeri müdahalenin yaklaştığı haberleri, piyasalarda dalgalanmaya yol açtı. Yurtiçinde ise Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın yaptığı açıklamalardan sonra döviz piyasasında yüksek volatilitenin devam etmesi, satış baskısını artırdı. Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi günü dünkü kapanışa göre 3.255,15 puanlık düşüşle 65.519,87 puandan tamamladı.

Güne küresel piyasalara paralel olarak satıcılı başlayan BIST 100 endeksi, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamalarından sonra döviz piyasasında yüksek volatilitenin devam etmesi ve Suriye ile ilgili endişelerin etkisiyle güçlü satış baskısı altında kaldı.

Başçı'nın açıklamalarının ardından gelen tepki alımlarının başta ABD ve İngiltere'den gelen Suriye ile ilgili açıklamaların etkisiyle sınırlı kaldığını ifade eden analistler, endeksin düşüş trendindeki hareketini devam ettirdiğini kaydetti.

Borsada kayıplar endeksin geneline yayılırken; bankacılık endeksi yüzde 4.18, sanayi endeksi yüzde 5.74 geriledi.

ABD'nin Yunanistan'daki üsleri kullanmak üzere girişimde bulunması ve Savunma Bakanlığı tarafından yapılan "Her türlü senaryoya hazırız" açıklaması ile İngiltere'nin Suriye ile ilgili karar almak üzere parlamentonun toplanacağını açıklaması piyasalarda Suriye'ye ilişkin müdahale beklentilerini ve tedirginliğini artırdı. Bu tedirginlikle ABD borsaları yüzde 1'in üzerinde, Avrupa hisse senedi piyasaları ise yüzde 2 seviyelerinde düşüş kaydetti.

Dolarda yeni tarihi zirve

MB Başkanı Erdem Başçı'nın piyasanın faiz artış beklentisine girmemesi ve TL'deki değer kaybının döviz müdahaleleri ile durdurulacağı yönündeki açıklamalarının ardından dolar/TL ve sepet bazında TL sert yükselerek tarihi zirve seviyelerini yeniledi. Suriye'ye yönelik endişelerin de piyasada etkili olduğu belirtilirken, Dolar/TL bankalararası işlemlerde 2.04 seviyesini gördü. Serbest piyasada dolar 2.0290 liradan, euro 2.7180 liradan kapandı.

Bu sabah ilk işlemlerde yüzde 10.24 seviyesinde olan gösterge tahvilin bileşik faizi ise yüzde 9.60'a kadar geriledikten sonra yüzde 9.99 bileşikten kapandı.
     
Wall Street sert düşüşle açıldı

Öte yandan açılışta, Dow Jones Sanayi Endeksi önceki kapanışa göre 63,29 puan (yüzde 0,42) değer kaybederek 14.883,17 puan oldu. Standard & Poor's 500 Endeksi 11,11 puan (yüzde 0,67) azalarak 1.645,67 puana, Nasdaq Teknoloji Endeksi ise 40,45 puan (yüzde 1,11) azalarak 3.617,12 puana düştü.