Aktif Bank sermayesini 467 milyon lira artırdı

Aktif Bank 2103 yılında, 95 milyon TL net kar elde etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Aktif Bank "Yeni Jenerasyon Bankacılık" modeli çerçevesinde farklı biçimde yorumladığı hizmet ve bankacılık anlayışı ile sağlıklı ve karlı büyümesini 2013 yılında da sürdürerek, yılı sektörün üzerinde büyüme, karlılık ve sektörün altında sorunlu kredi rakamları ile başarılı biçimde kapattı.

Buna göre Aktif Bank 2103 yılında, 95 milyon TL net kar elde ederek, ortalama aktif karlılığında yüzde 2.2 özkaynak karlılığında yüzde 15.7 olmak üzere bankacılık sektörünün çok üzerinde karlılık sağlamış oldu. Sorunlu kredi yüzdesinin sektör ortalamasının altında yüzde 2.2 gibi bir oranla gerçekleşmesi ise Aktif Bank'ın kaliteli bir aktif yapısının olduğunu gösterdi. Banka geleceğe yönelik büyük hedefleri paralelinde, toplam ödenmiş sermayesini yıl içersinde 467 milyon TL artırarak toplam 791 milyon TL'ye yükseltmiş oldu. Banka yıl sonu itibari ile ulaştığı 5.1 milyar TL'lik aktifine karşılık 791 milyon ile güçlü bir özkaynak büyüklüğüne ulaştı.

Faaliyet sonuçlarını değerlendiren Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Önder Halisdemir, karlılıkta ilk 10 bankadan biri olmalarını şu satır başları ile özetliyor:

"Bizim iş modelimiz şube olmaksızın yani çok düşük giderle yaygın ve çok noktadan kredi ve işlem yapmayı temel almaktadır. Mobilya ve beyaz eşya markalarının bayi ve şubelerinin yanı sıra, PTT şubeleri gibi 6 binin üzerindeki noktadan yüzbinlerce kredi veriyoruz. Daha sonra vermiş olduğumuz kredileri de menkul kıymetleştirerek ülkemizin önde gelen portföy yönetim şirketleri, emeklilik şirketleri gibi kurumsal ve bireysel yatırımcılara satıyoruz.
 
Hizmet modelinde şube gideri olmaması ve düşük sorunlu kredi oranı sebebiyle yüksek getirisi olan ve aynı zamanda en yüksek yani 3A ratingine sahip kağıtlarımız her defasında büyük bir taleple karşılaşıyor. Bu  kredi ve fonlama modelimizle hem yaygın ve karlı bir risk portföyümüz oluyor hem de bu riskleri yatırımcılara satarak üzerimizde risk bırakmayarak yeniden bu fonlamayı krediye dönüştürüyor ve aktif karlılığımızı artırıyoruz.

Yatırımcılarımız riski düşük ve karlı bir portföye yatırım yaparak kazançlarını artırmaktadır. Yatırımcılarımız bu model ile kurguladığımız menkul kıymetlerimize 2 milyar liralık yatırım yaptı ve sektör ortalamasının üzerinde getiri elde etti. Kağıtlarımız bu özellikleri nedeniyle her ihraç döneminde yüksek taleple karşılaşmaktadır."
 
İlk yerli para transferi markası Aktif Bank'tan

Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Önder Halisdemir, bankanın öne çıkan projeleri  UPT, Sigortayeri ve Aktif Nokta'ya ilişkin de şu açıklamaları yaptı:
 
"2013 yılında ülkemizin ilk ve tek yerli para transfer markası UPT ile (Ucuz Para Transferi, Universal Payment Transfer) yüz binlerce müşteri ve 50'nin üzerinde ülkeye para transferi yaptık. Özellikle vatandaşlarımızın yaşadığı ülkelere konsantre olan UPT ile yurt dışına para gönderecekler ve alacaklar ucuz ve yaygın bir seçeneğe kavuştu.
 
Bu alanda yalnızca yabancı kurumlar faaliyet göstermekteydi. Yerli bir banka olarak ilk yerli para transferi markasını oluşturarak yıllarca yatırım yapılmamış ancak yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız sebebiyle yüksek potansiyel içeren bir alana yatırım yapıp karşılığını aldık ve müşterilerimize daha ucuz ve kaliteli bir servis sunduk.
 
2013 yılında toplam 300 Milyon TL'nin üzerinde ve yaklaşık 500 bin adet olan para transferi işlem sayısının 2014 yılında 1 milyon adedin üzerinde gerçekleşmesini hedefliyoruz. Ayrıca, Avrupa'da şirketleşerek Hollanda da bir para transfer şirketi kurma çalışmalarımız devam etmektedir.
 
Sigorta Sigortayeri'nden alınır

Bunun yanı sıra Sigortayeri ismi ile sigorta sektöründe de şirketleştiğimiz projemiz ile de  200 binin üzerinde sigorta poliçesi satarak sektördeki en büyük işlerden birini yapıyoruz.
 
Sigortayeri.com isimli sitemiz müşterilere sigorta tekliflerini karşılaştırma ve risk anında tek yerle görüşme imkanı vermekte, bu iş yaklaşımı da modelin tercih edilirliğini günden güne artırmaktadır.
 
'Aktif Nokta'lar yeni kazanç kapısı oldu

 2013 yılında Türkiye'yi yeni bir aracılık platformu ile tanıştırdık. Küçük işyerlerine konulan "Aktif Nokta" terminalleri ve yetkili işlem merkezleri ile ayda yüzbinlerce kontör, bilet, ulaşım kart yükleme, abonelik vb. işlemlere aracılık etmekteyiz. Şuan benzin istasyonları, market gibi 2 binin üzerinde noktada bu işlemleri gerçekleştirmekteyiz. 2014 yılında da nokta sayımızı 10 binin üzerine çıkarmayı, aracılık ettiğimiz işlem sayısını da 15 milyonun üzerine taşımayı hedeflemekteyiz."
 
Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Önder Halisdemir, bankanın bölgesel etkinliklerine ilişkin de şunları ifade etti:

Türkiye'nin en büyük özel sermayeli yatırım bankası olarak 2013 yılı, Türkiye'nin ilk proje finansman/mudaraba sukuğunu borsadan yatırımcılara sunduğumuz bir yıl oldu. Gerek konvansiyonel gerekse İslami ürünlerde sermaye piyasalarında birçok yeniliğe imza attık.
 
Bölgesel bankacılık girişimlerinden de bahsederken 2013 yılında İslam Kalkınma Bankası ile beraber Kazakistan ve Tataristan'da leasing şirketi kurduk. Bu iki pazarda Türk ve yabancı şirketlere hizmet verdik ve dış ticarette önemli yenilikler yaptık.  Ayrıca 2013 yılında kredi garantili finansman ürünleri ile dünya devi bankaları geride bırakarak "dış ticarette en yenilikçi banka" seçildik.
 
Yerli bir banka olarak her yıl artan oranda ülke ekonomisi ve müşterilerine katkı sağlamaktan ve bölgesel bankacılık hizmetleri ile Balkanlar'da, Kafkaslar'da ve Afrika'da Türk işadamı ve müteşebbislerine yardımcı olmaktan büyük gurur duyuyoruz.  2013  Aktif Bank'ın ilişkili finansal kuruluşu BKT için de güzel bir yıl oldu. Onlar da ülkelerinin en karlı bankası oldu. Yurtdışındaki leasing şirketlerimiz de büyük bir gelişim içinde bulundukları ülke ve işadamlarımıza büyük hizmet etmektedirler.
 
Yenilikçi hizmet, ürün ve kanal stratejileri ile  büyüme ve karlılık sağlarken uluslararası ödüller de aldık. 2013 yılında 21 uluslararası en iyi ödülü ve 3 yılda toplam 55 ödülle ülkesine en çok ödül kazandıran kurum Aktif Bank'tır."
 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir