Altın 4,5 yılın en düşük seviyesine geriledi

Altının ons fiyatı 1.143,88 dolara gerileyerek son 4,5 yılın en düşük seviyesine, gram fiyatı ise bugün yaklaşık bir yılın en düşük seviyesi olan 82,14 liraya kadar geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 1.143,88 dolara gerileyerek son 4,5 yılın en düşük seviyesini gördü. 

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) geçen hafta tahvil alımlarını sona erdirmesinin ardından Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) sürpriz şekilde teşvikleri artırması, küresel borsalarda hızlı yükselişleri tetiklerken, dolara talebin artmasına ve emtia fiyatlarında düşüşe de neden oldu. Bu gelişmelerle aşağı yönlü sert hareketini bugün de sürdüren altının ons fiyatı, yüzde 2'ye yakın düşüşle son 4,5 yılın en düşük seviyesi olan 1.143,88 doları gördü. 

Analistler, dün ABD'de açıklanan dış ticaret açığının beklentilerin üzerinde ve ISM New York endeksinin ise beklentilerin altında kalmasının, altın fiyatının aşağı yönlü hareketini bir miktar yavaşlatsa da engelleyemediğini ve bugün destek seviyesinin kırılması ile satış baskısının arttığını ifade ediyor. Dolardaki güçlü seyrin devam etmesi durumunda altının ons fiyatında 1.140 ve 1.100 dolar seviyelerinin destek olarak izleneceğini belirten analistler, tepki yükselişlerinde ise 1.180 doların direnç konumuna gelebileceğini vurguluyor. 

Altının gramı bir yılın en düşük seviyesinde

Altının gram fiyatı ise bugün yaklaşık bir yılın en düşük seviyesi olan 82,14 liraya kadar geriledi. Analistler, dolar/TL'nin gelişen ülke para birimlerine paralel olarak yükselmesinin altının gram fiyatındaki düşüşü sınırladığına dikkati çekiyor. Teknik olarak altının gram fiyatında 83 liranın altında 79,40 lira seviyesinin gündeme gelebileceğini aktaran analistler, olası yükselişlerde ise 85,30 liranın direnç konumunda olduğunu kaydediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir