Altın, son üç haftanın en yükseğini gördü

Rusya ile Ukrayna arasında yükselen tansiyonun güvenli liman varlıklarına yönelik talebi artırmasıyla altının ons fiyatı son üç haftanın en yükseği olan 1.315 dolara kadar çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Rusya ile Ukrayna arasında yükselen tansiyonun güvenli liman varlıklarına yönelik talebi artırmasıyla uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı son üç haftanın en yükseği olan 1.315 dolara kadar çıktı.

Geçen hafta cuma günü ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin çok üzerinde gelmesinin ardından 1.274 dolar seviyesine kadar gerileyen altının ons fiyatı, Rusya-Ukrayna arasında yükselen tansiyonun etkisiyle yükselişe geçerek haftayı 1.300 dolar sınırında tamamlamıştı.

Altının ons fiyatı bugün ise 1.315 dolar seviyesine kadar çıkarak son üç haftanın en yüksek seviyesini gördü. Altın ons fiyatı en son 15 Nisan'da 1.328 dolar seviyesine yükselmişti.

Analistler, altının ons fiyatında 1.305 dolar seviyesinin destek konumuna gelebileceğini, 1.320 dolar seviyesinin ise güçlü direnç olarak dikkati çektiğini kaydediyor. Ukrayna'dan gelecek olumlu haber akışı durumunda altının yönünü tekrar aşağı çevireceğini ifade eden analistler, bölgede tansiyonu düşürecek adımların atılmaması halinde ise 1.357 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini belirtiyor.

"Altında istenilen talebin oluşmadığını görüyoruz"

Noor Capital Market Uluslararası Piyasalar Uzmanı Ahmet Uluhan, piyasaların son dönemde iyi gelen ABD verileri ile Ukrayna özelindeki jeopolitik gelişmeler arasında adeta sıkıştığını vurgulayarak, bu gelişmelerden en çok etkilenen enstrümanların başında da altının geldiğini söyledi.  

Özellikle Fed'in varlık alımlarını sonlandırma süreci sonrasında faiz artırımına gideceği yönündeki beklenti ve piyasaların gelen veriler ışığında bu süreci tahmin etmeye çalışmasının, son dönemde altında sert satışların gelmesine ve altının baskılanmasına neden olduğunu ifade eden Uluhan, diğer taraftan da Ukrayna'nın doğusundaki çatışmaların devamı, Rusya ve batı arasındaki gerilimin tekrar ısınmasının düşüş eğilimli altın fiyatlarının bitti denilen noktadan tekrar yükselişe geçmesini sağladığını kaydetti.  

Altın fiyatlarının son dönemde toparlanan küresel ekonomik gelişmeler ve artan jeopolitik endişeler arasında sıkışık ve yatay bir konumda seyrini sürdürdüğünü dile getiren Uluhan, şunları aktardı:

 "Piyasalar en büyük sürprizi ise geçen cuma ABD nisan ayı tarım dışı istihdam verisinden sonra yaşadı. Veri beklentilerin çok üzerinde gelirken altın kırıldı denilen 1.280 dolar altından sert toparlanarak adeta piyasalarda ters köşe etkisi yaptı. Tabi ki bu sert sıçramanın temel nedeni Ukrayna'dan gelen çatışma haberleriydi. Altında bu hafta ve gelecek süreçte de benzer gelişmelerin fiyatlar üzerinde etkisinin devam edeceğini düşünüyoruz.  

Piyasa dalgalı seyrini 1.330 - 1.280 dolar geniş bandında devam ettirecektir. Bu hafta özellikle Fed Başkanı Janet Yellen'in mesajları ve Avrupa Merkez Bankası'nın deflasyon riskine karşı atacağı adımlar piyasaların odağında olacaktır. Yine piyasalar hafta boyunca Ukrayna'dan gelecek haberler ile Çin verilerini de dikkatle izlemeyi sürdüreceklerdir. Jeopolitik riskler her ne kadar yukarı eğilimi desteklese de altında istenilen talebin oluşmadığını görüyoruz. En keskin tırmanışta dahi altın en fazla 1.330 - 1.350 kademelerini test edecektir. Ukrayna konusunda olumlu adımların atılması ise altının yönünü tekrar aşağıya çevirecektir."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir