Altın talebi 2 yılın dibinde

Küresel altın talebi 2017'de yüzde 10 geriledi ve iki yılın en düşük seviyesine indi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya Altın Konseyi’nin yayınladığı rapora göre; 2017’de küresel altın talebi, bir önceki yıla göre yüzde 10 gerileyerek 953,4 ton oldu ve 2015'in ikinci çeyreğinden beri en düşük seviyeyi gördü.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan rapor analizinde, altın talebinin geçen yıla göre de yüzde 14 azaldığını ve 2.003,8 ton olarak kayıtlara geçtiğini söyledi.

Erkan, analizde "Bu düşüşün geçen yıla göre yüzde 76 azalan ETF alımlarında kaynaklandığı belirtiliyor ki; görselde de göreceğiniz gibi geçen yıl yoğun şekilde artırılan ETF alımlarının bu yıla doğru olan bir etkisinden bahsetmek mümkün. Geçen yıl çok arttığı için bu yıl azalması normal" değerlendirmesini yaptı.

Erkan, "Raporun dikkat çeken ayrıntılarına bakacak olursak; bar ve Ata lira yatırımlarında bu yılın ilk yarısında, yıldan yıla yüzde 11’lik artış var ve bunun sürükleyici Çin, Hindistan ve Türkiye’den kaynaklı altın yatırımları olarak görünüyor. Mücevherat talebinde ise yüzde 26’lık büyüme ile Hindistan’ın başı çektiği görülüyor. Türkiye’de toparlanan ekonomi, çift haneli enflasyon ve yerel para stabilitesi bar ve Ata lira yatırımlarındaki artışı desteklemiş. Merkez Bankaları’nın altın alımları devam ediyor, ancak geçmiş yıllara oranla daha yavaş bir ivmeyle artan alımlar. TCMB ise 1980’lerden sonraki en kayda değer altın alımını gerçekleştirmiş" ifadeleri yer aldı. 

Analizde, "Avrupa ETF’lerinin tuttuğu toplam altın miktarının da 978 ton ile tüm zamanların en yükseğine yükseldiği belirtiliyor. Alttaki görselde Almanya Xetra Gold ETF’leri (mavi) ile ABD SPDR altın fonlarındaki (sarı) giriş ve çıkışları görüyorsunuz. Sarılar birkaç aydır aşağıya bakıyor" denildi.

Analiz şöyle sürdü: "Bu ETF’lerin fiziksel büyüklükleri ve altın miktarındaki değişimi de şu şekilde gösterelim. ABD yatırımcısı altını satıyor, Avrupalı ve İngiliz ise alıyor."