Altın talebi dört yılın en alt düzeyinde
Küresel altın talebi, değerli metaldeki 10 yıllık rallinin son bulması ve Hindistan’da azalan tüketimle bu yılın üçüncü çeyreğinde 869 tona geriledi.
Dünya Altın Konseyi (WGC), küresel altın talebine dair rakamları açıkladı. Buna göre Temmuz-Eylül döneminde küresel altın talebi 869 ton olarak gerçekleşti. Böylelikle altın talebi 2013’ün üçüncü çeyreğinde dört yılın en düşük seviyesine gerilemiş oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine göre ise talep yüzde 21 geriledi. Dünya Altın Konseyi’nden Yatırım Direktörü Marcus Grubb, piyasadaki yönelimin değiştiğini söyledi. “Altında geçtiğimiz 10 yıldakine benzer kazanımlar elde etmek olası görünmüyor” diyen Grubb, “Boğa piyasası sona ermiş gibi duruyor çünkü son 13 yıldır ilk kez altında kayıplı bir yıl göreceğiz” şeklinde konuştu. 2001’den bu yana her yıl sürekli yükseliş gösteren altın fiyatları 2013’ün başından bu yana ise yüzde 24 değer kaybetti. Küresel altın talebinin gerilemesinde dünyanın bir numaralı altın tüketicisi olan Hindistan’da talebin düşmesi etkili oldu. Ülkede lüks ithalatın bir numaralı kalemi olan altın tüketimini azaltmak isteyen hükümetin getirdiği ek vergiler tüketimi olumsuz etkiledi. Hindistan’da üçüncü çeyrekte yüzde 32 düşen altın talebi148 ton olarak gerçekleşti.
WGC: Talep Batı’dan Doğu’ya kayıyor
WGC, Çin, Hindistan ve Ortadoğu’da eylül ayı itibariyle geçen 12 ay boyunca altına olan talebin patlama yaşaması ve Avrupa’daki satışların azalması küresel külçe altın piyasasının batıdan doğuya kaydığını gösterdiğini ifade etti. Çin’in mücevherat, sikke ve külçe altına olan talebi yüzde 30 artarak 996.3 tona ulaşırken, Hindistan’da kullanım yüzde 24 arttı ve 977.6 ton oldu. Hindistan’ın yıl sonunda altın tüketimindeki birinciliğini Çin’e kaptırması bekleniyor. Bloomberg verilerine göre Avrupa’da altın talebi yüzde 11 düştü, bu düşüşe ise Fransa, İsviçre ve Birleşik Krallık öncülük yaptı. Asya ve Ortadoğu’nun küresel satışlarda payı geçtiğimiz 12 ay boyunca yüzde 65’ten yüzde 68’e yükselirken, Avrupa’nın payı yüzde 11’den yüzde 8.3’e indi.