Altına 4 taksit izni online satışa yarayacak

BDDK’nın kuyum ürünlerine 4 taksit uygulaması başlatması, online tarafı hareketlendirdi. Yüzde 100 artış bekleyen sektör temsilcileri, SMS, mail ve reklamlar ile satış kampanyalarına hız verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENER KARADENİZ

İSTANBUL - Ekonomi yönetiminin, altın alışverişinde taksiti yasaklayan mevzuatı değiştirmesi ve kredi kartına 4 taksit uygulaması başlatması, online tarafı da hareketlendirdi. İlk günden değişikliğe tepki veren e-ticaret şirketleri, SMS ve maillerle pazarlama faaliyetlerine başladı. Taksit sınırlaması nedeniyle online tarafta bıçak gibi kesilen altın satışlarının yeniden hareketleneceğini dile getiren E-Ticaret Derneği Genel Sekreteri Merter Özdemir, “Müşteriler, kısıtlama öncesi pratikliği nedeni ile altın alıyorlardı ve yükselme eğilimine girmişti altın alışverişi. Şimdi yine bir yükseliş bekliyoruz” dedi. E-ticaret siteleri, ücretsiz kargo ve yüzde 1’den yüzde 3’e varan oranlarda indirim imkanlarının yanı sıra gram altından külçe altına kadar geniş bir ürün çeşitliliği sunuyor. Onlarca şirketin faaliyet gösterdiği sitelerde işçiliğin olduğu ürünlerde ise indirimler çok daha yüksek oranlara çıkıyor. 

Toplam satışların yüzde 10’u online 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Şubat 2014’te altın ve cep telefonuna sıfır taksit uygulaması başlatmış ve her iki sektörde de satışlar yüzde 50’ye varan oranlarda düşüş kaydetmişti. Yeni düzenlemeyle, kredi kartları ile gerçekleştirilecek kuyumla ilgili harcamalarda en fazla 4 aya kadar taksitlendirme yapılabilecek. İstanbul Altın Rafinerisi Satış ve Pazarlama Müdürü Özgür Anık, kararın online tarafta altın satışlarını yüzde 100 oranında artıracağını dile getirdi. Toplam altın satışlarının içinde online satışın ise yüzde 10 civarında olduğu yönünde tahminde bulunan Anık, “Online alışveriş ve beraberinde altın satışları çok hızlı büyüyor” dedi. Darphane geçen yıl düşen fiyatların da etkisi ile 98 ton altın basmıştı. Bu yıl ise bu rakam 30 ton civarında. 

Müşteri memnuniyeti online’da daha önemli 

Online altın satış alanında faaliyet gösteren bir başka firma olan Myragold.com kurucularından Aslı Yıldırım, taksit sınırlaması ile birlikte yüzde 40’a varan oranlarda iş gücü kaybı yaşadıklarını anlattı. 4 taksit ile birlikte satış hacimlerinde yüzde 50’den fazla artış beklediklerini dile getiren Yıldırım, cadde mağazalarına göre daha hızlı büyüyen online'ın avantajları hakkında şunları söyledi: “Cadde mağazaları mücevheri bir kutuya koyup gönderiyor. Biz ise 3 yıla varan garanti veriyoruz. Şık paketler kullanıyor ve müşteri memnuniyetini üst düzeyde tutuyoruz.” Yıldırım, 4 taksitin ise ideal olduğunu, müşteri sirkülasyonnun bu şekilde daha hızlanacağını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir