Altında beklentiler aşağı yönlü

Altın, Fed tutanakları sonrasında yatay seyrini devam ettiriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı yatay seyrini ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarının ardından devam ettiriyor.

Dün 1.284 - 1.294 aralığında bir seyir izleyen altının ons fiyatı günü 1.292 dolar seviyesinden tamamladı. Geçen haftalarda Ukrayna-Rusya arasında yaşanan gerginliğin yeniden tırmanmasıyla 1.300 doların üzerine çıkan altının ons fiyatı gerginliğin kısmen azalmasının etkisiyle bu seviyenin üzerinde tutunamamış ve 1.280 - 1.290 dolar aralığına geri çekilmişti.

Analistler, altının ons fiyatının bir süredir dar bir bantta hareket ettiğini belirtirken, dün akşam açıklanan Fed toplantı tutanaklarında daha önceki söylemlerin dışında yeni bir şey olmaması ile yatay seyrini devam ettirdiğini kaydediyor.

Teknik olarak altının ons fiyatında sırasıyla 1.286 ve 1.270 doların kritik destek konumunda olduğunu belirten analistler, bu seviyelerin kırılması durumunda aşağı yönlü hareketlerin hızlanabileceğini tahmin ediyor.

"Altında beklentiler aşağı yönlü"

Garanti Bankası Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Alper Kalyoncu konuya ilişkin değerlendirmesinde, altında beklentilerin aşağı yönlü olduğunu ifade ederken, ABD'de faiz artışı yaklaştıkça altında satış baskısının arttığını kaydetti.

Altının ons fiyatının Ukrayna krizinden dolayı 1.300 dolarların üzerinde tutunmaya çalıştığını hatırlatan Kalyoncu, altının ons fiyatında 1.270 dolar seviyesinin kritik olduğunu ve ABD'den verilerin iyi gelmesi durumunda 1.250 ve 1.230 dolara kadar gevşemenin olası gözüktüğünü söyledi.  

Hindistan'ın altın ithalatında bir miktar kısıtlama yaptığını ve bunu kaldırmayı planladığını belirten Kalyoncu, orada somut bir adım olmadığını ve somut adımlar atıldıktan sonra altın talebine olan etkisinin bakılması gerektiğini ifade etti.  

Altın talebinin bu yüksek fiyatlardan değil 1.200 dolar seviyesinden geleceğini düşündüğünü vurgulayan Kalyoncu, "Altının ons fiyatında 1.200 dolara kadar gevşeme görülebilir. Bu seviyeden de fiziki talebin gelmesiyle o civarlarda bir sabitlenme olabilir" dedi.  

Kalyoncu, altın fiyatlarında şu anki seviyelerde fiziki talep görülmediğini vurgulayarak, altında kısa vadede 1.286-1.270 dolar seviyesinin destek konumunda olduğunu ve bu seviyeler kırıldıkça altında aşağı yönlü bir hareket görülebileceğini kaydetti.

Altın fiyatlarında ABD'de beklentilerden çok kötü veriler gelirse faiz artışının erteleneceği beklentisiyle 1.300 dolar seviyesinin üzerine biraz çıkılabileceğini aktaran Kalyoncu, "Ama çok kalıcı olacağını sanmıyorum. 1.300 doların üzerinde fiziki talep hiç yok gibi. O yüzden de fiyatlarda 1.300 doların üzerinde kalıcı olamıyor. Fiziki talebin geri gelmesi içinde 1.200 dolarlara bir geri çekilme bekliyoruz. Bu seviyelere gerileme olduğunda fiziki talep gelecektir ve çok daha aşağı gitmesine engel olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

"Ara ara yükselen Ukrayna gerginliğinin altına destek olduğunu görüyoruz"

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut ise altının, ABD ekonomik verilerinin, Fed tarafından gelen açıklamaların yanı sıra Ukrayna gerginliği ile ilgili gelişmeler sonucunda 1.277 dolar desteği aşağısında tutunamadığı gibi yukarıda da 1.305 dolar direnci yukarısında tutunamadığını ve kararsız ve gittikçe sıkışan bir seyir izlediğini anımsattı.

ABD tarafından gelen verilerin özellikle Fed için en önemli kriter olan ABD TÜFE verisinin yüzde 2 hedefine ulaşması, ABD çekirdek enflasyonun yüzde 1,8 ile beklenenden yüksek açıklanmasının altında zayıflığa sebebiyet verdiğini kaydeden Karabulut, ara ara yükselen Ukrayna gerginliğinin altına destek olduğunu belirtti.  

Bu gelişmeler sonucunda altının ons fiyatının 1.277 ve 1.305 dolar seviyeleri arasında dalgalandığını aktaran Karabulut, şunları söyledi:  

"Ancak altının mevcut sıkışık dar bantta devam eden hareketine çok uzun süre devam etmesi beklenemez. Altında özellikle açıklanacak ABD ekonomik verileri sonrası Fed faiz arttırımı endişelerinin gündeme gelmesi diğer bir yandan gündeme gelebilecek ekonomik ve siyasi riskler altının işlem gördüğü bandın kırılmasına sebep olabilir. Altının 1.305 dolar direncini yukarı yönlü kırması durumunda sırası ile 1.320 ve 1.330 dolar hedefli yükseliş hareketi, altının 1.277 dolar desteğini aşağı yönlü kırması durumunda ise 1.255 ve 1.235 dolar hedefli yükseliş hareketi görülebilir. Kısaca altının 1.277-1.305 dolar bandını hangi tarafa doğru kıracağı izlenmelidir."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir