Altında ralliyi destekleyecek 3 faktör!

Küresel piyasalardaki belirsizliklerden destek bulmasına karşın altın son günlerde 1.290-1.300 dolar ons bandında sıkışmış durumda. Analistlere göre burayı aşarsa 2019 içinde 1.500 dolar bile görülebilir. (Evrim Küçük)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK

Ekonominin süper güçleri arasındaki ticaret savaşı, Brexit ve ABD hükümetinin kapalı olmasının yarattığı belirsizlik ortamında başlayan 2019'da en doğru yatırım adreslerinin ne olduğu tartışılırken, analistlerin bir kısmı oyunu altından yana kullanıyor.

Ağustos ayında gördüğü 1.160 dolar ons seviyesinin yüzde 10 üzerinde bir yükseliş gerçekleştiren altını destekleyen faktörlerin devrede kaldığını ve 1.300 dolar psikolojik sınırın kırılmasının ardından kademeli olarak yükselişin süreceğini söylüyor.

Altın analistlere göre 2019'da öngörülen çıkışına henüz başlamadı. Küresel piyasalardaki belirsizliklerden destek bulmasına karşın altın son günlerde 1.290- 1.300 dolar ons bandında sıkışmış durumda. Dün 1.293 dolar/ ons seviyesinden işlem gördü. Ancak analistlere göre altında 1.300 psikolojik seviyesi yukarı hareketlerde engel olmaktan çıkarsa altında 2008-2011 döneminde gördüğümüz ralli geri gelebilir. O dönemde spot altın fiyatları üçe katlanarak 1.920 dolar/onsa ulaşmıştı. Rallinin temelinde ise güvenli liman alımları, Çin ve Hindistan'ın fiziki alımlarının güçlenmesi ve merkez bankalarının yüksek talebi vardı. Bu faktörler yeniden sahne almış görünüyor:

Güçlü alım fiyatları yükseltecek

■ Resesyon korkularıyla yatırımcının güvenli liman olarak altına yöneldiğini görüyoruz. ABD'de ekonomik büyümenin hız kesmesi nedeniyle Fed'in daha fazla faiz artırma beklentilerinin azalması doların gücünü törpüleyebilir. Doların geçtiğimiz yıldan daha zayıf bir görünüm içinde olması altın için pozitif. Ticaret savaşlarının yarattığı küresel ekonomik büyüme kaygılarının özellikle Avrupa'da 'güvenli alımları' artırması da altın için olumlu. Nitekim dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'ta varlıkların büyüklüğü altı haftanın en yüksek seviyesinde.

■ Çin'in fiziksel talebi de yükselişte. Çin'in Hong Kong üzerinden yaptığı net altın ithalatı kasım ayında 37.87 ton ile temmuzdan bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. Dünyanın ikinci büyük altın tüketicisi Hindistan'da da bu eğilim güçleniyor. 2018 4'üncü çeyrek rakamlarını henüz açıklamayan Dünya Altın Konseyi verisine göre 3'üncü çeyrekte hem Çin hem de Hindistan'ın talebinin yüzde 10 artış göstermişti.

■ Konsey'in verilerine göre merkez bankalarının alımları da sürüyor. 2018'in ocak-eylül döneminde merkez bankalarının alımları bir önceki yıl kırılan 374.8 tonun sadece 23 ton altında kalmıştı. Analistler de bu üç faktör bir arada çalıştığı ve arzın ciddi bir artış göstermediği dönemde altının yükselişini sürdüreceğini savunuyor. Bu yöndeki senaryolara göre altın 2019'da 1300 doların üzerinde kademeli olarak yükselecek. Altın için 'boğa' eğilimli senaryolar fiyatların 1300- 1375 bölgesinde hareket edeceğini öngörüyor. Bu seviyelerin aşılması halinde ise bu yıl içinde 1.500 doların test edilmesinin mümkün olduğunu düşünen analistler var.

Paladyum rekoru

Değerli metallerden platin ve gümüş sakin seyrederken, otomotiv sektöründe kullanılan paladyum rekor kırdı. Arz endişeleri ve metalin kullanımın arttığına dair veriler paladyumun fiyatını Londra'da 1.366 dolarla rekor seviyeye çıkardı. Böylelikle paladyumda fiyat artışı ay başından bu yana yüzde 8 oldu.

2019 yılı tahminleri

Önde gelen yatırım kuruluşlarının geçtiğimiz yılın sonunda açıkladıkları 2019 yılı altın tahminleri şöyle:

Goldman Sachs: ABD yavaşlarsa yatırımcının savunmaya geçmesi altına yarar. Amerikan kuruluşun fiyat hedefi 1.325 dolar.

BOFA Merrill Lynch: Küresel Emtia ve Türev Piyasaları Araştırma Bölüm Başkanı Francisco Blanch, ABD'nin bütçe açığıyla ilgili endişelerin artması ve ticaret savaşlarının ekonomiye verdiği hasarın ortaya çıkmasıyla altının 2019'da ortalama 1.350 dolardan işlem göreceğini tahmin ediyor.

ABN Amro: Değerli metaller piyasasına yatırım yapmanın pozitif getiri sağlayacağını belirten kurumun 2019 hedef fiyatı 1.400 dolar. Altın, bu seviyeleri en son 2013 yılında görmüştü.

HSBC: Bu yıl altında ortalama fiyat beklentisi 1,292 dolar/ons. HSBC değerli metaller analisti Jim Steel, piyasalarda oynaklık arttıkça altında ralli yaşanabileceğini söylüyor.

Commerzbank: Piyasalar itici bir güç bulduğu anda altındaki kısa pozisyonların kapatılacağını ve fiyatların yukarı gideceğini düşünen kuruluşa göre bu yıl 1.500 dolar test edilebilir.

Scotiabank: Bankanın ortalama fiyat beklentisi 1.300 dolar.

TD Bank: Kanada merkezli kuruluşun Küresel Emtia Stratejisi Başkanı Bart Melek, fiyatların yılın son üç çeyreğinde ortalama 1.375 dolar olabileceğini ve 1.400 doların test edilmesinin mümkün olduğunu söylüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir