Altında yükseliş beklentisi

ABD Merkez Bankası Fed'in tahvil alımını yılsonuna doğru azaltacağı sinyali vermesiyle birçok uzman altın fiyatlarında düşüş bekliyordu. Sürpriz bir tahmin ise Dünya Altın Konseyi'nden geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Dünya Altın Konseyi altında spekülatif hareketlerin son bulmaya başladığını açıklayarak bu sene yıl sonunda altın fiyatlarının artacağını öngördü.

Son haftalarda ABD Merkez Bankası Fed'in açıklamalarıyla dalgalanan altın için ilginç bir yılsonu tahmini geldi. Dünya Altın Konseyi Direktörü Marcus Grubb altında spekülatif hareketliliğin azaldığını söyleyerek altının yılsonu yükseleceğini belirtti.

ABD'de CNBC televizyonuna konuşan Marcus Grubb spekülatif paranın altın piyasalarından büyük ölçüde çıktığını bu yüzden altının şu andaki seviyelerinde zirveden çok dibe yakın olduğunu söylerken "Yılsonu ve gelecek sene daha güçlü altın fiyatları göreceksiniz" dedi.

ABD'de reel faizlerin yükselmesiyle birlikte altının düşeceği yönünde yaygın kanının yanlış olduğunu belirten Grubb "Araştırmalar reel faizler yüzde 0-4 seviyesindeyken altının yüzde 7-8'den fazla yıllık getiri gerçekleştirdiğini gösteriyor. Bu yüzden altın hakkında kötümser düşünenlerden ayrılıyoruz. Eğer reel faizler aşırı yükselmezse altın kazandırmaya devam edecek" diye konuştu.

Altın özellikle geçtiğimiz haftalarda Fed'in açıklamaları sonrası ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yükselmesi ile birlikte düşüş yaşamıştı.

Hindistan ve Çin'de altına olan fiziki talebin devam ettiğini belirten Grubb Çin'in ekonomisini yeniden dengelemesinin altın talebine daha da pozitif etkisi olacağını savundu.