Arjantin IMF ile kredi için anlaştı

Pesodaki değer kaybı nedeniyle geçen ay kredi talebinde bulunan Arjantin hükümeti ile IMF heyetinin, 3 yıllık stand-by anlaşması için mutabakat sağladığı açıklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Arjantin'in, 50 milyar dolar krediyi içeren 3 yıllık stand-by anlaşması üzerinde uzlaştıkları bildirildi.

Kurumdan yapılan yazılı açıklamaya göre,  IMF Yönetim Kurulu'nun onayına sunulacak anlaşma, ülkenin büyük bölümü dolar cinsinden olan borçlarını ödemesine imkan tanıyacak. Kredi, IMF'nin onayladığı ekonomik programa uyulması şartını taşıyor.

Arjantin pesosunun bu yıl dolar karşısında yüzde 25 civarında değer kaybetmesi, ülkeyi yeni bir ekonomik krizin eşiğine getirmişti.

Arjantin Merkez Bankası, pesodaki değer kaybının önüne geçmek için art arda faiz artırımlarına giderek politika faizini yüzde 40'a çıkarmıştı.

Stand-by anlaşması nedir?

IMF'nin ihtiyaç duyan üyelerine finansal destek vermek amacıyla yaptığı anlaşmalar, stand-by anlaşması olarak adlandırılıyor.

Protestolara neden oldu

Anlaşma, 2001-2002 yıllarındaki ekonomik krizden sonra yıllarca IMF'den uzak duran Arjantin için bir dönüm noktası oldu. Pek çok Arjantinli bu ekonomik krizden IMF'nin şart koştuğu kemer sıkma önlemlerini sorumlu tutmuştu. Cumhurbaşkanı Mauricio Macri'nin yeniden IMF'ye başvurması ülkede protestolara yol açtı.

Hazine Bakanı Nicolas Dujovne dün bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, IMF'nin yardımcı olabileceğini, ancak Arjantin halkının kendi sorunlarını çözmeleri gerektiğini ifade etti.

Dujovne, IMF yönetim kurulunun 20 Haziran toplantısında anlaşmayı onaylamasını beklediğini ve ardından, finansmanın yüzde 30'u veya yaklaşık 15 milyar dolarlık bir dilimin ödenmesini beklediğini söyledi.

Dujovne, Arjantin'in bütçe açıklarını 2019'da, yüzde 2.2 seviyesinden gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 1.3'üne indirmeye çalışacağını söyledi. Anlaşmaya göre 2020 yılında mali denge sağlanacak ve ardından GSYH'in yüzde 0.5 oranında bütçe fazlası yaratılacak.

Lagarde: Arjantin'in yükünü hafifletecek

IMF Başkanı Christine Lagarde yaptığı yazılı açıklamada, "Bu tedbir sonuçta hükümetin finansman ihtiyaçlarını azaltacak, kamu borcunu düşürecek ve Cumhurbaşkanı Macri'nin de belirttiği gibi, Arjantin'in sırtındaki yükü hafifletecek" dedi.

Arjantin'in kredinin ne kadarını kullanıldığına bağlı olarak faiz oranı yüzde 1.96 ila 4.96 arasında değişecek.

Arjantin her kredi dilimini, üç yıl ödemesiz dönemden sonra sekiz çeyrekte taksitlerle geri ödeyecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir