'Asya Kaplanı' genç nüfusuyla büyümenin motoru olacak
Genç nüfusa sahip Hindistan, Asya’nın süper gücü konumundaki Çin’in elinden ünvanını almak üzere yola koyuldu. Deloitte raporuna göre ‘Asya Kaplanı’ Hindistan’ın gelişen nüfusu yıldızı parlayan ülkeyi Asya’nın yeni büyüme motoru haline getirecek.
Aydın ŞAHİNALP
Japonya ve Çin’in ardından Asya Kaplanı Hindistan bölgedeki üçüncü büyüme dalgasının tahtına oturacak.
Gelecek 20 yılda Asya’daki istihdam artışının yarıdan fazlasına sahip olacak Hindistan ekonomik büyümede dünyanın iki numaralı ekonomisi ve ‘ejderha’ olarak bilinen Çin’i geride bırakacak. Uluslararası denetim, danışmanlık, kurumsal finansman, kurumsal risk yönetimi ve vergi ile ilgili hizmetler sunan Deloitte’in hazırladığı son rapora göre, 2027 yılında Asya kıtasında yaşı 65 ve üstü olan kişi sayısı 365 milyondan yarım milyarı aşacak. Önümüzdeki 20 yıl içinde hâlihazırda 885 milyon çalışan sayısı 1.08 milyara çıkacak olan Hindistan, Asya’nın parlayan yıldızı olacak. Hindistan nüfusunun üçte biri, çalışma yaşı 15-64 arasında, en üst noktaya gelindiğinde ise çalışan nüfusunun henüz zirveye ulaşmadığı söyleniyor. Deloitte tarafından derlenen verilerde önümüzdeki on yılda Hindistan’ın Asya’nın potansiyel işgücündeki artışın yarısından fazlasını tek başına sağlayacak olması dikkat çekiyor.
“İşgücündeki artışın yarısından fazlasını karşılayacak”
Deloitte’in Hindistan masası ekonomistlerinden Ano Chakravarty Bloomberg’e yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki on yılda Asya’daki işgücündeki artışın yarısından fazlası Hindistan tarafından temin ediliyor olacak. Ancak bu sadece daha fazla istihdam hikâyesi anlamına gelmiyor. Bu yeni iş gücü mevcut Hintli iş gücünden çok daha donanımlı ve iyi eğitimli olacak. Büyüyen ekonomik potansiyel içerisinde işgücündeki kadınların artan payının yanı sıra daha uzun süre çalışmaya yönelik artan bir yetenek ve ilgi yer alacak. Tüm bu gelişmelerin işletmeler için sonuçları olumlu yönde ve büyük olacak” diye konuştu.
Öte yandan, Asya’da 65 yaş üstü olanlar 2017’de 365 milyonken 2027’de 520 milyona çıkacak ve büyük ölçüde Çin ve Japonya’da yaşıyor olacaklar. Kıta’nın iki ekonomik süper gücü çalışan nüfusunda keskin bir düşüş görecek. İstihdamdaki bu düşüş Çin ve Japon ekonomilerine düşük büyüme faturası çıkaracak. ‘Hint yazı’ olarak nitelendirilen büyüme on yıllar içerisinde sönecek olsa da Asya’da sadece Hindistan ekonomisi yükselmeye hazır değil. Deloitte, görece genç nüfusa sahip ve benzer nüfus artış oranlarına sahip olan Endonezya ve Filipinler’de Hindistan modeline yakın bir büyümenin olabileceğini belirtiyor. Raporda Çin, Hong Kong, Tayvan, Kore, Singapur, Tayland ve Yeni Zelanda gibi ülkelerin yaşlanma nedeniyle büyümedeki en büyük zorluklarla yüzleşecek ülkeler olacağının altı çiziliyor.
Japonya tecrübesi, nüfusun yaşlanmasının da kendi içinde farklı fırsatlar barındırdığını gösteriyor. Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya’da hemşirelik, yaşlılar için tüketici ürünleri, yaşa uygun konut ve sosyal altyapı, varlık yönetimi ve sigorta gibi sektörlerde artan talep gözlerden kaçmıyor.
Nüfusun yaşlanmasıyla nasıl baş edecekler?
Asya Kıtası 2050 yılına kadar 65 yaş ve üzeri 1 milyar insan barındıracak. Peki yaşlı kıta bu sorunuyla nasıl baş edecek? Uzmanlara göre nüfusu hızla yaşlanan Asya ülkeleri bu sorunla baş etmek için bir dizi uyum hamleleri ve reformları devreye koyma ihtiyacı duyacak. İşte söz konusu ülkelerin sırasıyla yapması gerekenler:
■ Emeklilik yaşının yükseltilmesi: Bunun teşvik edilmesi, yaşlanma etkilerinin ön planda olduğu ülkelerdeki büyümeye yardımcı olabilir.
■ İşgücünde daha fazla kadın: İşgücünde daha fazla kadın çalışana yer vermek hızla yaşlanan ulusların büyüme potansiyellerini artırmak için devreye sokacakları çözüm olabilir.
■ Göçmenlere kapıları açmak: Genç ve yüksek vasıfl ı göçmenlerin kabul edilmesi yaşlanmanın büyüme üzerindeki olumsuz etkilerini engellemeye yardımcı olabilir.
■ Üretkenliğin artılırması: Eğitim ve yeniden eğitim büyüme fırsatlarını ateşlerken yeni teknolojilerin de önünü açıyor.