Ateş: Bankacılıkta geçen yılki kâr yakalanır

DenizBank Genel Müdürü Ateş, yıl sonunda bazı bankalarda yüzde 5-10 gelir kaybı yaşanabileceğini, bazı bankalarda da hacim artışı kaynaklı gelir artışı olacağını belirterek, "Sektörde bir dengelemeyle geçen yılki kâr yakalanır kanaatindeyim" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, faiz ve komisyon oranlarına sınırlamalar getirilmesinin bu yıl banka bazında yüzde 5-10 gelir kaybı yaratabileceğini, ancak bazı bankalardaki hacim artışıyla sektör genelinde geçen yılki kârın yakalanmasını beklediğini söyledi. Bankacılık sektörünün 2012 kârı 23.6 milyar lira olarak gerçekleşmişti.

Denizbank'ın MoneyGram ile işbirliği toplantısı sonrası yaptığı değerlendirmede Ateş, "Kredili mevduat hesabındaki düzenleme gelirleri belli ölçüde etkileyecektir... Bankaların temel geliri faiz ve komisyon kaynaklı. Faiz ve komisyona sınırlamalar getirilmesi kârları olumsuz etkileyecektir" dedi ve ekledi.

"Yıl sonunda bazı bankalarda yüzde 5-10 gelir kaybı yaşanabilir. Ancak bazı bankalarda da hacim artışı kaynaklı gelir artışı olacaktır. Dolayısıyla sektör genelinde bir
dengelemeyle geçen yılki kârın yakalanacağı kanaatindeyim." Bankacılık sektöründe ücret ve komisyonların toplam gelirler içinde yüzde 23 payı bulunuyor.

TCMB, Mayıs ayında, kredili mevduat hesapları (KMH) faiz oranları için bir üst sınır belirlemiş; söz konusu hesaplarda uygulanacak akdi ve gecikme faiz oranlarının kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi ve gecikme faiz oranlarını geçemeyeceği şeklinde düzenlemeye gitmişti. Ayrıca TBMM'de kabul edilen tüketicinin korunması hakkındaki kanun ile, bankaların alacağı ücret ve  komisyonları belirleme yetkisi BDDK'ya verildi.  Bankacılık işlemlerinde faiz dışında hangi hizmetlerden ücret, komisyon ve masraf alınacağını BDDK'nın bakanlığın uygun görüşünü alarak belirlemesi bekleniyor.

Halka açıklık oranı değişmeyecek

Ateş, ayrıca geçici olarak ikinci ulusal pazara düşürülen Denizbank hisselerinin halka açıklık oranıyla ilgili bir adım atmayı düşünmediklerini söyledi. Ateş, "Çok küçük bir halka açıklığımız var. Ancak borsa kotundan çıkmayı düşünmüyoruz. Halka açıklığı artırma planımız da şu anda söz konusu değil" dedi.

Hisselerinin yüzde 0.15'i halka açık olan Denizbank payları, dönemsel değerlendirme kriterlerini sağlayamaması nedeniyle 1 Ağustos'tan itibaren geçici olarak İkinci Ulusal Pazar'a alınmıştı.

MoneyGram'la işbirliği

Diğer yandan Denizbank, dünyanın önde gelen para transferi şirketlerinden MoneyGram ile işbirliği anlaşması imzaladı. Toplantıda verilen bilgiye göre, bu işbirliği ile Denizbank Türkiye'deki yaklaşık  1 milyar dolarlık para transferi piyasasından ilk etapta yüzde 5-6 pay almayı hedefliyor. Denizbank Perakende Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, "Türkiye'de 1 milyar dolarlık para transferi pazarı var. Hedefimiz şube ağımız kadar pazar payı elde etmek. Bu da yüzde 5-6 paya denk geliyor. Öncelikle 700 civarı şubemiz üzerinden; daha sonra hem ATM, hem de internet ve diğer dijital platformlardan para transferi işlemi yapacağız" dedi.

Toplantıda verilen bilgiye göre, Türkiye'de ortalama para transferi tutarı 800-900 dolar civarında bulunuyor. Denizbank'ın para transferi işleminde 800 dolar için yüzde 5
komisyon alacağı örneğini veren Ertürk, "Daha küçük meblağlar için daha daha uygun maliyetli bir işlem" dedi. Denizbank'ın MoneyGram ile işbirliğine gittiği para transferi uygulaması, 10,000 dolara veya muadili euro ve TL tutara kadar işlemleri kapsayacak.