Ateş: Rubleyle 'reeskont' çalışması sürüyor
DenizBank Genel Müdürü Ateş, TCMB ile ruble cinsinden reeskont kredisi verilmesi görüşmelerinin sürdüğünü belirterek, 'Asıl mekanizmayı yaratacak olan Merkez Bankası" dedi.
Türkiye ile Rusya arasında milli para kullanımı ve ruble cinsinden reeskont kredisi verilmesi konusunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile çalıştıklarını söyledi.
Ateş yaptığı açıklamada, Türkiye’ye gelen turist sayısının daha önce 40 milyona yaklaştığını anımsattı.
Rusça konuşan ülkelerden Türkiye’ye çok sayıda turist geldiğine işaret eden Ateş, “Bu çerçevede Türk ve Rus merkez bankaları bir çalışma başlattı. İki ülke Merkez Bankası arasında kurgulanacak bir swap anlaşması gelişmeleri hızlandırabilir. Bilindiği gibi bizim hissedarımız, Rusya'nın en büyük bankası Sberbank, hissedarı da Rusya Merkez Bankası." dedi.
Ateş, bu çerçevede kendilerinin önceden beri turizm yörelerindeki ATM’lerinin sadece dolar, euro ve TL üzerinden değil, ruble üzerinden de işlem yapmasını sağladıklarını hatırlattı.
"Kredi kartlarına komisyonsuz işlem yapıyoruz. Onların konut kredileri konusunda birçok programlarımız var" diyen Ateş, ancak şimdi programın daha da genişleyerek, özellikle tur operatörlerinin dolar ve avroya endeksli olmayan sabit bir ruble fiyatı üzerinden turist kabul edebilmesi, bunların dışında otel zincirlerinin satışlarını ruble üzerinden yapması, bazı havayolu şirketlerinin ruble üzerinden rezervasyon yapmaları gibi bir sistemi organize ettiklerini dile getirdi.
Ateş, bugün Denizbank’ın hem ATM’lerinden hem de şubelerinden ruble kabul ettiğini, bunu aynı gün valörle istediği döviz cinsine çevirebildiğini ifade etti.
'Asıl mekanizmayı yaratacak olan TCMB'
Bunun sadece turizm için geçerli değil, tarım, tekstil ve otomotiv yan sanayisi gibi Rusya’ya satış yapan bütün sanayi dalları için de geçerli olduğunu vurgulayan Ateş, amaçlarının burada Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacmini artırmak olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
"Biliyorsunuz 30 milyar doların üzerinde bir ticaret hacmi var ama biz enerji ithal ediyoruz; tekstil, deri gibi bir takım mal gruplarını satıyoruz. Hedef ise 100 milyar dolar. Bizim burada 6 milyar dolar ihracatımız, 24 milyar dolar ithalatımız varken, bunu hem eşitleyebilmek, hem de hacmini çok büyütmek ve özellikle görünmeyen kalem geliri olarak Türkiye'miz için bir petrol geliri kadar değerli olan turizm gelirimizi Rusya Federasyonu ve diğer kuzey ülkeleri üzerinden artırabilmek için bu programı başlattık. DenizBank olarak halihazırda zaten ruble üzerinden yapılan ticarete önemli ölçüde aracılık ediyoruz. Ama önemli olan bunu bütün oyunculara ve sektörlere yaygınlaştırabilmek. Bu arada Merkez Bankası'nın Rus rublesi üzerinden reeskont kredisi verme çalışmaları devam ediyor. Bunlar çok değerli çalışmalar. Biz de Merkez Bankamızla ağırlıklı olarak çalışıyoruz, çünkü asıl mekanizmayı yaratacak olan TCMB."
'Taksitli tatil Rus turistleri Türkiye'ye çeker'
Ateş, Rus turistin Türkiye'de ruble ile alışveriş yapmasının turistler açısından kur riskini de engellemiş olacağını ifade etti.
Taksitle tatilin henüz Rus piyasasında çok yaygın olmadığına da değinen Ateş, bu uygulamanın Rus turistlere yayılması halinde, ödeme kabiliyeti nispeten düşük olan Rus turistlerin de Türkiye'ye çekilebileceğinin altını çizdi. Ateş, burada önemli olanın ruble ve Türk lirası ile işlem yapılabilecek mekanizmanın yaratılması olduğunu belirtti.
Türk bankalarının bu yıl ruble üzerinden turizme kredi vermeye başlayıp başlamayacağının sorulması üzerine Ateş, "Yok. Bu, Rus ve Türk merkez bankalarının yapacağı bir anlaşma tahtında (altında) olabilmeli ki gerçekleşebilsin. Böyle bir işlem başladığında ki rubleleri muhtemelen bütün bankalar Türk Lirası, dolar ve avroya çevirme ihtiyacı içinde olacak. O mekanizmalar bizde hazır. Ama Merkez Bankası’nın yapacağı açıklama sonrasında bütün bankalarda da yaygınlaşacaktır.” diye konuştu.
Merkez Bankası reeskont kredi imkanı başladığı takdirde Türk operatörleri ya da otellerinin kredi aldığı zaman bunu ruble cinsinden alabileceğine işaret eden Ateş, "Hasılatı da ruble olarak gelirse, ikisi birbirini ödeyecek. Böylelikle kendi açısından Ruslar bir kur farkına maruz kalmadan tatil yapabilecek. Burada satışı yapanlar da herhangi bir kur oynamasına maruz kalmayacak." şeklinde konuştu.