Avrupa borsaları, Aveva ve Schneider Electric'in birleşmesiyle yükseldi

Avrupa borsaları sağlık hisselerinin ve emtia sektörlerinin öncülüğünde yükseliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa borsaları, Aveva'nın Schneider Electric ile birleşmesinin ardından dikkatlerin bu anlaşmaya çevrilmesiyle jeopolitik gerilimin etkisinden kurtularak yükseldi.

Emtia ve sağlık hisseleri daha yüksek kazanımları desteklerken, Pan-Avrupa STOXX 600 endeksi Kuzey Kore'nin pazar günü altıncı ve en güçlü nükleer füze denemesinin ardından art arda üç günlük kazanımlarını dün sona erdirdikten sonra, bugün toparlanarak yüzde 0.4'e yükseldi.

Euro Bölgesi lokomotif hisseler yüzde 0.5, İngiltere'nin FTSE 100 endeksi yüzde 0.3, Almanya'nın DAX endeksi ise yüzde 0.9 yükseldi. Enerji hisseleri en fazla yükselen hisseler arasında yer alırken madencilik hisseleri petrol ve bakır fiyatlarındaki artışın etkisiyle artış gösterdi. Sağlık hisseleri temel sağlık faaliyetlerini satmayı düşündüğünü belirten Alman Merck KGAA öncülüğünde yükselişi destekledi.

Aveva Schneider Electric'in yazılım faaliyetleriyle birleşmeyi kabul ederek Londra borsasında işlem gören 3 milyar sterlinden fazla piyasa değerine sahip yazılım şirketi ortaya çıkardı/oluşturdu. Schneider Electric hisseleri yüzde 1 arttı.