Avrupa tahvilleri 'sağlık tasarısı' ile geriledi

Avrupa ülkelerinin tahvil getirileri ABD'de yeterli desteği bulamayan sağlık tasarısıyla geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa ülkelerinin gösterge niteliğindeki tahvil getirileri, ABD'de Cumhuriyetçilerin sağlık
yasa tasarısının ikinci defa yeterli desteği alamamasının ardından Başkan Donald Trump'ın kamu harcamalarını artırmaya çalışırken zorlanacağı endişeleriyle ABD Hazine tahvillerini
izleyerek geriledi.

Tahvil getirileri, Trump'ın ABD'de büyümeyi ve enflasyonu artırması beklenen vergi reformları ve altyapı yatırımları vaatleri üzerine Kasım ayından itibaren dünya çapında keskin şekilde yükselmişti.

Ancak tahvil getirileri hem Trump'ın harcama artışlarını çabucak devreye alamayacağı, hem de Fed'in para politikasını önceden işaret ettiği hızda sıkılaştıramayacağı beklentisiyle yılın başından bu yana aşağı yönlü seyir izliyor. ABD'nin 10 yıllık tahvil getirileri ve dolar
ABD’de Cumhuriyetçi iki senatörün daha Obama dönemi sağlık yasasını yürürlükten kaldıracak tasarıyı desteklemeyeceklerini açıklamasının ardından düştü. Almanya'nın 10 yıllık devlet tahvilleri getirisi Avrupa'daki işlemlerde 3 baz puan düşerek yüzde 0.56'ya geriledi.

Tahviller Tradeweb platformunda erken saat saatlerde 18 ayın zirvesini görürken, uzmanlar bu ani yükselişin işlem gören gösterge tahvilin değişmesinden kaynaklandığını ifade ettiler.
Almanya'dan daha düşük kredi notuna sahip İspanya gibi ülkelerin de tahvil getirileri daha da keskin düşüş kaydetti. İspanya'nın 10 yıllık tahvillerinin getirisi 7 baz puan düşerken, Alman eşdeğerleri ile arasındaki getiri farkı daralarak Eylül ayından bu yana görülmeyen seviyelere indi.