Avrupalılar bizim modele büyük ilgi gösterdi
KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli, Avrupa Kredi Garanti Kuruluşları Birliği'nin Madrid'deki toplantısına katılan birçok ülkenin finans kuruluşlarının KGF'nin yeni modeline büyük ilgi göstererek detaylı bilgi aldıklarını söyledi.
Avrupa Kredi Garanti Kuruluşları Birliği'nin (AECM) Madrid'teki Genel Kurul Toplantısı'nı değerlendiren KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli, Hazine desteğiyle birlikte girilen yeni sürecin, kurumu dünyanın en büyük kredi garanti kurumu haline getirdiğini söyledi.
AECM'nin Genel Kurulu'na KGF ve ATB Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız, Hazine'den Alper Batur ve KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli katıldı. Toplantıyı değerlendiren Genel Müdürü İsmet Gergerli, toplantıya katılan birçok ülkenin garanti kurumunun, KGF'nin yeni modeline büyük ilgi gösterdiğini ve detaylı bilgi aldıklarını kaydetti.
Yeni dönemde kısa sürede yüksek kredi hacmine ulaşıldığını vurgulayan İsmet Gergerli, sistemin hızlı çalışmasının büyük ölçüde, 2016 yılındaki yapısal değişim ve kurumsallaşma politikasından kaynaklandığını vurguladı. KGF'nin oluşturduğu özgün modelin birçok finans kuruluşunun dikkatini çektiğini bildiren Gergerli, "Sistemin işleyişini anlayabilmek ve öğrenebilmek için saygın finans kuruluşları tarafından bilgi talep edildi. Bu kuruluşların özellikle hızlı sonuç alınmasına yönelik hayranlıklarını dile getirdiler" diye konuştu.
Uyguladığımız kefalet politikası tüm dünyaya model olabilecek
"Avrupa, Asya ve Afrika ülkelerindeki meslektaşlarımız KGF'nin son çalışmalarını takip ediyordu. Son dönemlerde meraklı sorularına muhattap oluyorduk" diyen Gergerli, "AECM Genel Kurulu'nda gösterilen ilgi ve yaptığımız görüşmeler Türkiye'nin uyguladığı kefalet politikasının tüm dünyaya ‘model' olabileceği yönünde olduğunu gösteriyor. Bu görüşmeler, hükümetin arkasında durup, teşvik ettiği KGF desteklerinin önemini, dışarıdan bakıldığında da çok değerli olduğunu bir kez daha anlamamızı sağladı" dedi. Toplantı sonrasında da karşılıklı görüşme taleplerinin arttığına dikkat çeken Gergerli, "Kısa süre önce de Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Başbakanlık Ofisi'nden bir mail aldık. Uygulanan sistemin teknik yönlerini anlatmamızı istiyorlar" şeklinde konuştu.
Yeni kredilerin oranı yüzde 65 yenileme kredi oranı ise yüzde 5
Uluslararası finans kuruluşlarının, 2008 yılındaki finansal kriz sonrasında Amerika ve Avrupa'da kullanılan kaynaklar ve bunlardan elde edilen sonuçları, Türkiye'deki gelişmeler ile karşılaştırdıklarında, Türkiye'deki gelişimin farkını gördüklerini söyleyen Gergerli, kredilerin yüzde 90 civarında kısmının KOBİ'ler tarafından kullanılmasının da önemli olduğunu bildirdi.
Kamuoyundaki eleştirilerin aksine kredilerin sadece yüzde 5'inin yenileme kredisi olduğuna değinen Gergerli, "Yeni kredilerin oranı yüzde 64, ek kredilerin oranı ise yüzde 31 düzeyinde" diye konuştu.
Gergerli'nin verdiği bilgilere göre ortalama büyüklüğü 492 bin lira olan kredilerin yüzde 44.6'sı ticaret, yüzde 29.4'ü ise imalat sanayinde faaliyet gösteren firmalara kullandırıldı. Ortalama faiz, işletme kredilerinde yüzde 14.4, yatırım kredilerinde yüzde 13.8 seviyesinde oluşurken, bunların ortalama vadesi ise sırasıyla 40 ve 61 ay olarak hesaplandı.
KOBİ'lerin kredilerdeki payı yüzde 24
Gergerli, Türkiye'de sayısal olarak işletmelerin yüzde 99'unu, katma değerin yüzde 50'sini ve ihracatın yüzde 60'ını gerçekleştiren KOBİ'lerin ekonomideki bu etkinliklerine karşılık, kredilerdeki payının yüzde 24'te kaldığına dikkat çekti.
Türkiye'nin 2023 ve daha ilerisine yönelik vizyonu için KOBİ'lerin stratejik olarak desteklenmesinin çok önemli olduğuna değinen Gergerli, bu hedeflerin değişime en yatkın yapıda bulunan KOBİ'lerle yakalanabileceğini söyledi.
KGF sisteminin hızlı çalışmasıyla büyüme beklentisi yüzde 4.5'a çıktı
Etkisi son dönemlerde artmakla birlikte KGF olarak 25 yıldır KOBİ'lerin finansmana erişiminde en büyük destekçilerinden olduklarını dile getiren İsmet Gergerli, bankacılık sektörü ile reel sektörü aynı paydada buluşturan ve her iki tarafın da ortak çıkarlarını gözeten bir konumda olduklarını aktardı.
Bankacılık sektörünün en önemli maliyet unsurlarından birisinin sermaye yeterlilik rasyosu olduğu bilgisini veren İsmet Gergerli, bankalara sağlanan bu alandaki avantajla birlikte maliyetin ciddi ölçüde azaldığını kaydetti ve "Türk bankacılık sistemi 2017 ilk çeyrek kar rakamları açıklandı ve bu rakamların beklentinin çok üzerinde gerçekleştiğine hep birlikte şahit olduk. Bunun ana sebebi KGF'dir" diye konuştu.
Çeşitli uluslararası kuruluşların Türkiye ekonomisinin bu yılki büyüme oranını yüzde 3'ler civarında beklediğini hatırlatan İsmet Gererli, KGF sisteminin hızla çalışmasıyla birlikte beklentilerin yüzde 4.5 düzeyine çıktığını, hatta yüzde 5 oranının bile telaffuz edilmeye başlandığını vurguladı.