Bank Asya'ya Katarlı ortak geliyor

Katılım bankası Bank Asya'ya Körfez'den ortak geliyor. Banka, Qatar Islamic Bank ile stratejik ortaklık kurulması için görüşmelere başladığını duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bank Asya, Qatar Islamic Bank ile stratejik ortaklık kurulması için görüşmelere başladı.

Hizmet hareketine yakın olduğu ileri sürülen Bank Asya, daha önce bankadan mevduat çekilişi ile gündeme gelmişti. Bank Asya'ya bu dönemde çıkan mevduatın 3'te 2'sine yakın bir mevduat girişi olmuştu. Bank Asya'nın bu ortaklıkla birlikte sermayesinin güçlenmesi bekleniyor.

Yapılan açıklamada, "Bank Asya'nın orta ve uzun vadeli büyüme hedeflerini gerçekleştirmek, reel sektöre, ülke ve bölge ekonomisine verdiği finansman desteğini artırmak amacıyla, Katar'ın en büyük İslami bankası olan Qatar Islamic Bank (QIB) ile stratejik ortaklık amacıyla görüşmelere başlanmıştır. Bu görüşmeler, QIB'nin Bank Asya'da stratejik ortak olması amacıyla yapılmaktadır. Ortaklık tesis sürecinin yasal izinlerin alınması ile birlikte kısa süre içerisinde neticelendirilmesi planlanmaktadır" denildi.  
Açıklamada, 1996'da kurulan, 2006'da halka arz edilen Bank Asya'nın, 2013 sonu itibariyle Türkiye'nin 13. büyük bankası olduğu belirtildi.

Bank Asya'nın 2013 sonu itibariyle ödenmiş sermayesi 900 milyon TL, özkaynağı 2.5 milyar TL, aktif toplamı 29 milyar TL, nakdi kredisi 21 milyar TL, toplanan fonları 19 milyar TL ve net karı 181 milyon TL.

QIB ise 1982'de Katar'ın ilk İslami finans kurumu olarak faaliyetine başladı. İslami bankacılık sektöründe yüzde 35, toplam bankacılık sektöründe ise yüzde 9'luk paya sahip. Katar'ın yanı sıra Lübnan, İngiltere, Sudan ve Malezya'da da bankacılık faaliyeti gösteren QIB'nin 2013 yıl sonu itibariyle QAR 13.7 milyar özkaynağı, QAR 77.3 milyar aktif büyüklüğü bulunmaktadır. QIB, Fitch ve Standards&Poor's tarafından A/A- derecelendirme notlarına sahip.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir