Bank of Bahrain and Kuwait, Türkiye'de temsilcilik açtı
Bahreyn merkezli Bank of Bahrain and Kuwait, açtığı temsilcilikle Türkiye ile Körfez arasında ticaret köprüsü kurma hedefliyor.
Bahreyn'in en büyük bankalarından Bank of Bahrain and Kuwait (BBK), Türkiye'de temsilcilik açtı.
1971 yılında kurulduğu Bahreyn Krallığı'nın yanı sıra Kuveyt, Hindistan'da Mumbai, Haydarabad, Aluva ve Yeni Delhi, Birleşik Arap Emiklikleri'nden (BAE) ise Dubai'de faaliyet gösteren, fiziksel olarak bulunmadığı ülkelerde de uluslararası bankacılık departmanı üzerinden hizmet veren BBK, Türkiye'de açtığı temsilcilik ile Türkiye ve bölge arasında ticaret köprüsü kurmayı, iş fırsatlarını geliştirmeyi hedefliyor.
Bank of Bahrain and Kuwait (BBK) Üst Yöneticisi (CEO) Reyadh Sater, yaptığı açıklamada, Türkiye'deki temsilcilikte daha çok yaptıkları işlerin tanıtımını yapacaklarını belirterek, "Buradaki çalışanlarımız bize müşterilerimizin ne istediğini bildirecek, biz de bu şekilde buradaki fırsatları daha iyi şekilde göreceğiz." dedi.
Sater, Türkiye'yi BBK'yı Körfez dışına taşıyacak stratejik nokta olarak gördüklerini ifade ederek, BBK'nın Türkiye'de temsilcilik açmasının Bahreyn ve Türkiye'nin ticari ilişkilerini daha da geliştireceğini kaydetti.
Türkiye'nin ekonomik gücü, Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) ve özellikle Bahreyn ile olan olumlu ilişkileri nedeniyle BBK'nın büyüme stratejisi doğrultusunda büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Sater, "BBK ve Türkiye'nin neredeyse 20 yıla dayanan ilişkilerinin özellikle son 6 yılda daha da artması, bizim de yönümüzü Türkiye'ye çevirmemize neden oldu." ifadesini kullandı.
'İlk amacımız koordinasyonu sağlamak'
Reyadh Sater, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa El Halife'nin birkaç ay önce Türkiye'yi ziyaret etmesinin iki ülkenin birbirlerini anladığının ve bu ilişkiyi daha ileri götürmeyi istediğinin göstergesi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Türk ekonomisi gerçekten çok güçlü. Türk insanı çok iyi çalışıyor. Aslında dünyadaki ekonomilerin çoğunluğu güçlük çekiyor. Ama Türkiye çok kısa zamanda mükemmel işler çıkardı. Türkler çok zorluklardan geçti ama her seferinde krizlerden daha güçlü çıktılar. Bizim büyüme stratejimiz Türk pazarına odaklanmak. Türk ekonomisi, güçlü ve güçlükleri yenmeye yeteneği olan zorluklara karşı başarıyı yakalayacak."
Türkiye'de daha fazla büyüme hedeflediklerini belirten Sater, "Temsilcilik ofisimizi açtığımızdan dolayı belli bir sermaye girişi yapmadık. İlk amacımız, koordinasyonu ve iki ülke arasındaki danışmayı sağlamak." dedi.
'Türkiye ekonomisine güveniliyor'
BBK CEO'su Sater, Türklerin son yıllarda stratejilerinde oldukça başarılı olduğunu ve bunun da yatırımcılara cazip geldiğini ifade ederek, Körfez ülkelerinden çok sayıda kişinin Türkiye'den mülk edindiğini, bunun da Türkiye ekonomisine ve yatırım ortamına güvendiklerini gösterdiklerini kaydetti.
Türkiye'nin dünyanın 17'nci büyük ekonomisi olduğunu belirten Sater, Türkiye'nin jeopolitik olarak birtakım sorunlarla yüzleştiğini, bunları çözmesi halinde Türkiye'nin çok daha güçlü olacağını vurguladı.
Son zamanlarda Türkiye'den birçok altyapı firması ve büyük şirketin GCC ülkelerinde iş yapmaya çalıştığını anlatan Sater, şöyle devam etti:
"Çünkü GCC ülkelerinde yeni gelişmeler var. Önceden Çin ve Avrupalı şirketler büyük hisseler alıyordu. Artık Türk şirketleri de teklif veriyor ve büyük projeler yapabiliyor. Türk şirketleri artık global alanda da rekabet edebilir seviyede. Körfez ülkelerinde daha çok iş yapabilmek için Türk şirketlerinin Körfez ülkelerindeki yerel bankalarla bağlantılı olması gerekir."
'Körfez'de Türk şirketlerinin yanında olacak'
BBK Türkiye Müdürü Bilgün Gürkan da Türkiye'den Körfez'e giden çok büyük Türk şirketleri olduğunu belirterek, BBK'nın Körfez'de Türk şirketlerinin yanında olacağını söyledi.
Gürkan, BBK'nın Bahreyn'in en büyük bankası olduğunu ve her türlü ürünü bulunduğunu ifade ederek, "O yüzden hangi ürünleri Türkiye'de yapabilirler, hangi finans alanına daha iyi yatırım yapabilirler? Bunu gözlemlemek için İstanbul'da temsilcilik ofisi açıldı. Körfez ülkelerinde yaşayanlar Türkiye'deki jeopolitik sorunların bittiğinde ekonominin daha çok büyüyeceğini düşünüyor." şeklinde konuştu.
Gürkan, temsilcilik ofislerinin, Türkiye'ye atılan bankacılık sistemindeki bir adım olduğunu söyledi.