Banka dışı finanstan KGF talebi

Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Mehmet Cantekin, krediler için ayrılan özel karşılıkların gider yazılması ve BSMV oranının düşürülmesi ayrıca, KGF'nin bankacılık dışı finans kesimine açılması konusunda düzenlemelere ihtiyaç duyduklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı Mehmet Cantekin, krediler için ayrılan özel karşılıkların gider yazılması, Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) oranının düşürülmesi ve Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) bankacılık dışı finans kesimine açılması gibi konularda düzenleme ihtiyacı duyduklarını söyledi.

Cantekin, bankacılık dışı finans kesiminin finans sektöründen aldığı toplam payı yükseltmenin temel öncelikleri olduğunu vurgulayarak, "Bu doğrultuda, sektörlerimizin önünü açan, bankacılık dışı finansın ekonomi içindeki ağırlığının artmasına olanak sağlayan yasal düzenlemeler bizim için kritik önemde" dedi ve ekledi:

"FKB olarak devam eden İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında birtakım düzenlemelerin hayata geçirilmesini umuyoruz. Krediler için ayrılan özel karşılıkların gider yazılması ve BSMV oranının düşürülmesi gibi vergi konularının yanı sıra önemle üzerinde durduğumuz KGF'nin bankacılık dışı finans kesimine açılması gibi vergisel olmayan konularda da ihtiyaç duyduğumuz düzenlemelere ilişkin beklentilerimiz bulunuyor. KOBİ’lerimizin finansmana erişimi noktasında FKB olarak biz de olmak ve ekonomik kalkınmayı bankacılık kesimiyle birlikte yüklenmek istiyoruz"

"Finansal kiralama sektörü küçülmek zorunda kalabilir"

Mehmet Cantekin, son günlerde Türk Parası Kıymetini Koruma hakkındaki kararda değişiklik yapılmasına ilişkin çalışmalar bulunduğunu ifade ederek, "Müşterilerimizin ağırlıklı kısmını oluşturan küçük işletmeler bu düzenleme yürürlüğe girerse yabancı paraya (YP) nispeten daha kısa vadeli ve daha yüksek maliyetli TL cinsinden işlem yapmak zorunda kalacak. Yatırımın finansmanına yönelik işlem hacminin, düzenlemeyle birlikte önemli ölçüde azalabileceğini ve finansal kiralama sektörünün küçülmek durumunda kalabileceğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Söz konusu durumun leasing sektörünü olumsuz etkileyeceğini, daha da önemlisi, finansman maliyetlerini artıracağı, borçlanma vadesini düşüreceği için yatırım kararlarının yeniden gözden geçirilmesine ve ertelenmesine neden olacağını belirten Cantekin, hükümetten, bu kararname değişikliğinin tekrar gözden geçirilmesini talep ettiklerini söyledi.

Faktoring sektöründe 500 bin KOBİ'ye ulaşarak onların finansmana erişimi adına çalışmalar yaptıklarını, tüm çabalarına rağmen sektör adına sorunlar yaşadıklarını dile getiren Cantekin, kanun anlamında sağlanan desteği yeterince alamadıklarını, bunun da rekabeti körelttiğini, sektörün hevesini kırdığını söyledi.

"Sektörün aktif büyüklüğü yüzde 23 büyüdü"

Mehmet Cantekin, FKB'ye üye 100 şirket bulunduğunu, bunların 25'inin finansal kiralama, 61'inin faktoring ve 14'ünün ise finansman alanında faaliyet gösterdiğini kaydetti.

Cantekin, 2017'nin sektörleri açısından olumlu geçtiğini ifade ederek, "Üçüncü çeyrek rakamları da bu gelişmeleri doğrular nitelikte. Sektörlerimizin gidişatına bakıldığında, yıl sonunu yaklaşık 190 milyar TL seviyesinde işlem hacmi ile kapatmayı hedefliyoruz" dedi.

Türkiye'de banka dışı finans sektörünün ekonomiye katkısının yüzde 13 dolayında seyrettiğine işaret eden Cantekin, finansal kiralama sektörünün alacaklarının bu yılın 9 ayında 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 24,1 artarak 49 milyar TL seviyesini aştığını, sektörün aktif büyüklüğünün yüzde 22,8, öz kaynaklarının da yüzde 12,2 büyüdüğünü bildirdi.

Söz konusu dönemde faktoring sektörü işlem hacminin 102,5 milyar TL, alacaklarının ise 34,7 milyar TL olduğunu belirten Cantekin, şöyle devam etti:

"Sektörün aktif büyüklüğü 2017'nin 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,6’lık artışla 36,6 milyar TL, öz kaynakları ise yüzde 12,2 büyümeyle 5,5 milyar TL olarak gerçekleşti. 61 faktoring şirketi ile faaliyet gösteren sektör, her geçen gün genişleyen ve bugün sayıları yaklaşık 106 bin müşteriye hizmet veriyor.

Aynı dönemde finansman sektörü verilerine baktığımızda da, sektörün büyüme ivmesinin devam ettiğini görüyoruz. Sektörün işlem hacmi yüzde 22 artarak 18 milyar TL'yi aştı. Aktif büyüklüğü 15,2'lik artışla 35,1 milyar TL, alacak büyüklüğü ise 18,7'lik artışla 30,4 milyar TL seviyesine erişti"