Bankaların 'türev işlemleri'ne ayar

BDDK, türev işlemlerde kredi riski hesaplaması ve bankaların müşterileriyle ilişkileri hakkında yönetmelik yayımladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların türev, repo, kredili menkul kıymet işlemlerinde risk hesaplaması ile türev işlemlerde müşteri ilişkilerine dair iki yönetmelik taslağı yayımladı. Taslaklar kurumun internet sitesinde yer aldı.

Türev, repo ve ters repo işlemlerinde, menkul kıymet veya emtia ödünç verme veya ödünç alma işlemlerinde, takas süresi uzun işlemlerde ve kredili menkul kıymet işlemlerinde karşı taraf kredi riskine dair uygulanacak kuralları belirleyen taslağa göre bankalar, söz konusu işlem türlerinde, karşı taraf kredi risk miktarını hesaplamada, seçenekli olarak belirlenen modeller arasında tercihte bulunabilecek.

Taslakta bu modeller; gerçeğe uygun değerine göre değerleme yöntemi, standart yöntem, içsel model yöntemi olarak belirleniyor.

Türev işlemlerde bankaların müşterileriyle ilişkilerini düzenleyen taslağa göre ise; bankalar, tezgahüstü ve organize piyasada yapılan tüm türev işlemler için yazılı içsel düzenlemeler oluşturacak. Söz konusu içsel düzenlemeler yönetim kurulu kararı ile yapılacak.

Müşteriler, türev işlem yapabilirliklerine göre beş risklilik seviyesine ayrılacak.

Türev işlemlerin pazarlanması aşamasında, türev ürünlerin her özelliği ve riskleri hakkında müşterilerin yeterli bilgi düzeyine sahip personel tarafından doğru bilgilendirilmesi sağlanacak.

Türev ürünler yalnızca SPK tarafından verilen türev ürünlere ilişkin lisanslara veya bu lisanslara denk sayılan uluslararası lisanslara sahip personel tarafından pazarlanacak.

Müşteriler, türev işlemin durumu hakkında asgari haftalık olarak bilgilendirilecek.

Bankalar yönetmeliğin gerektirdiği uyumu 1 Temmuz 2015'e kadar tamamlayacak.