Bankaların aktifi 1 trilyon lirayı geçti

Borsa İstanbul'da işlem gören mevduat bankalarının aktif toplamı 1 trilyon lirayı geçti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Borsa İstanbul'da işlem gören mevduat bankalarının konsolide olmayan aktif toplamı 1 trilyon lirayı geçti.

AA muhabirinin Borsa İstanbul verilerinden derlediği bilgilere göre, borsada işlem gören mevduat bankalarının konsolide olmayan aktif toplamı 2013 yılı ilk çeyrek itibariyle 1 trilyon 22 milyar 665 milyon 325 bin lira oldu. 2012 yıl sonunda bu rakam 994 milyar 828 milyon lira düzeyindeydi.

Bankaların aktif toplamı, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,9 ve 2012 yıl sonuna göre yüzde 2,8 oranında artış kaydetti.
Aktif toplamda, 2013 yılı 1. çeyrekte ilk sırayı 181 milyar 64 milyon lirayla İş Bankası alırken, bu bankayı 167 milyar 79 milyon lirayla Garanti Bankası, 156 milyar 292 milyon lirayla Akbank ve 126 milyar 398 milyon lirayla Yapı Kredi takip etti. 
Türk Ekonomi Bankası (TEB), 2013 yılı ilk çeyrekte 2012 yılsonuna göre aktif toplamını yüzde 8,18 oranında artırarak aktif toplamını en fazla yükselten banka oldu. TEB'i yüzde 5,3 ile DenizBank, yüzde 4,3 ile Garanti Bankası ve yüzde 3,45 ile Yapı Kredi izledi. Aynı dönemde Şekerbank'ın aktif büyüklüğü yüzde 2,2, Tekstilbank'ın yüzde 2,14'ü ve Finansbank'ın yüzde 0,22 oranında geriledi.

[PAGE]

İş Bankası ve Garanti Bankası'nın ilk çeyrek karı 1 milyar lirayı geçti

2013 yılı ilk çeyrekte borsada işlem gören mevduat bankalarının konsolide olmayan dönem net karı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23,01 oranında artarak 4,43 milyar liradan 5,45 milyar dolara yükseldi. 
Bu yılın birinci çeyreğinde en fazla karı 1 milyar 23 milyon lira ile İş Bankası elde etti. İş Bankası'nı 1 milyar 4 milyon lirayla Garanti Bankası ve 868 milyon lira ile Akbank takip etti.
2013 ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre karını en fazla artıran banka ise yüzde 56,22 ile Akbank olurken, bu bankayı yüzde 52,9 ile TEB, yüzde 44,5 ile İş Bankası ve yüzde 32,8 ile Finansbank izledi. Aynı dönemde konsolide olmayan dönem net karı azalan bankalar ise yüzde 44 ile Tekstilbank ve yüzde 43 ile DenizBank oldu.

[PAGE]

En yüksek getiriyi Tekstilbank sağladı

Borsa İstanbul'da yılbaşından bu yana yatırımcısına yaklaşık yüzde 19 oranında kazandıran Bankacılık Endeksi, 17 Mayıs'ta tarihinin en yüksek seviyesi olan 200.307'yi gördü. Öte yandan Bankacılık Endeksinin 1 yıl öncesine göre getirisi ise yüzde 87 seviyelerinde oldu. 
Yılbaşından bu yana en yüksek getiriyi yüzde 100'le Tekstilbank sağlarken, bu bankayı yüzde 48'le VakıfBank izledi. Tekstilbank'ın yüksek getirisinde GSD Holding'in ana hissedarı bulunduğu Tekstil Bankası ile ilgili olarak bankacılık sektöründeki muhtemel ortaklık, işbirliği veya hisse satışı gibi opsiyonların tespiti amacıyla çalışmalara başlanmasına karar verilmesi etkili oldu.
Aynı dönemde yatırımcısına kaybettiren iki banka yaklaşık yüzde 4'le DenizBank ve Finansbank oldu.

[PAGE]

"İlk çeyrekteki rakamların diğer çeyreklerde olması zor"

Son dönemlerde faizlerde yaşanan düşüşün bankaların karlılıklarına olumlu yönde etkilediğini belirten analistler, negatif reel faiz ortamının uzun vadede bankacılık sektörünün karlılıkları üzerinde baskı oluşturacağını, bu nedenle bankaların ücret ve komisyonlardan sağlayacakları gelirlerin karlılık açısından ön plana çıkacağını ifade ediyor. 
AA Finans Masası'nın konuğu olan Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, bankacılık sektörünün negatif faiz ortamından şimdiye kadar yararlandığını, bunun kalıcı olmasının kar marjlarına baskı yaratacağını belirtmişti.
Özen, bu durumun faiz gelirlerini olumsuz etkileyeceğini dile getirerek, bankaların buna reaksiyon olarak faiz dışı gelirlerini artırması, çok daha verimli çalışması ve maliyetlerini çok daha iyi kontrol etmesi gerektiğini söylemişti.
Bankacılık sektörünün büyümeye devam ederek iyi bir ilk çeyrek açıkladığını ifade eden Özen, "İlk çeyrekteki rakamların diğer çeyreklerde olması zor diye düşünüyorum" demişti.