Bankalarla reel sektör arasında konsensüs çabası
İSTANBUL - Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Karslı reel sektör ve bankacılık sektörünü sık sık karşı karşıya getiren yüksek komisyon ve çeşitli masraflara ilişkin, "Ücret ve komisyonlar piyasa mekanizması çerçevesinde serbestçe belirleniyor. Karşılıklı kazanım noktasında müşterilerimizle konsensüs oluşturmaya çalışıyoruz" dedi
Reel sektör ve bankacılık sektörünü sık sık karşı karşıya getiren yüksek komisyon ve çeşitli masraflar, bankaların açıkladığı yüksek kar rakamlarıyla birleşince iş dünyası ve finans sektörü arasındaki tartışmalar alevlendi. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) haftalık ekonomi gazetesi "İstanbul Ticaret" gazetesi her iki sektörün temsilcilerinin görüşlerine yer veren bir haber yayımladı.
Haberde açıklamalarına yer verilen Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Karslı, bankaların müşteri karlılığını esas alarak müşteri özelinde komisyon ve ücret belirleme noktasına geldiğini belirtti. Karslı, "Ücret ve komisyonlar piyasa mekanizması çerçevesinde serbestçe belirleniyor. Tabiidir ki, bankaların aşırılığa kaçmaması beklenmeli. Karşılıklı kazanım noktasında müşterilerimizle konsensüs oluşturmaya çalışıyoruz. Reel sektörün desteklenmesi noktasında çalışmalarımız devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz de, müşterinin BDDK'nın web sitesinden bütün bankaların uyguladıkları ücret, komisyon ve masraflarını karşılaştırma imkanı bulunduğuna dikkati çekti. Akyüz, "Rekabet nedeniyle kredi kartı, hesap işletim ücreti gibi bazı ücret ve komisyonların alınmadığına sıkça rastlıyoruz" dedi.
Tasfiye Halindeki Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve İTO 18 No'lu Meslek Komitesi Meclis Üyesi Zeki Sayın ise her iki sektörün paydaşlarına "40'ın üzerinde banka var. Bankanızı, şubenizi iyi tanıyın. Size kredi veren bir banka bundan kar ediyorsa, diğer hizmetlerden taviz verebilir. Kendi bankanızı terk etmeyin, istediğiniz rakam için pazarlığınızı yapın" önerisinde bulundu.
Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aydın Gündoğdu da tüm bankaların, hangi işlemlerden ne miktarda ücret alabileceğinin bir otorite eli ile belirlenip düzenlenmesinin ve kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılmasını şikayetleri büyük ölçüde azaltacağını dile getirdi.
"Bankacılık sistemimiz iyi gün dostu"
İstanbul Ticaret Gazetesi, reel sektörün "Biz de tüccarız, bankalar da ama etik uygulama istiyoruz" çağrısına da yer verdi. İTO Meclis Başkan Vekili ve aynı zamanda toptan gıda içecek ve temizlik ürünlerinde perakende sektörünü temsil eden 9 No'lu Komite'nin Başkanı ve Meclis Üyesi Ahmet Özer, "Bankacılık sistemimiz iyi gün dostu, standartları olmayan, aynı ürünü farklı kişilere farklı şekil ve fiyatlarda, zamana ve kişinin ihtiyaç oranına göre satar, aynı hizmeti müşterinin ses tonuna göre fiyatlar hale geldi" eleştirisinde bulundu.
İTO 8 No'lu Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Cengiz Balçık da bankacılık sisteminden sağlık sektörünün medikal malzemeler alanına yansıyan sıkıntıları dile getirdi. Balçık, "Faiz oranlarını müşterilerine bildirmeden aniden yükseltiyorlar. Buna gerekçe olarak da yükselen maliyetlerini gösteriyorlar. Faizi sabit olmayan ve üç aydan üç aya faizi dönen kredilerde firmaya haber vermeden faizi artırabiliyorlar. Ancak, faizinizin yükseldiğini fark edip sorduğunuzda; yükselttiklerini o zaman söylüyorlar" ifalerini kullandı.
"Kredi çeken esnaf da bizim üyemiz, bankalar da bizim üyemiz"
İTO seçimlerinde projelerini AA muhabirine anlatan İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, "Bankaların faizlerdeki düşüşü tüketici kredilerine yansıtmadığı" eleştirilerini değerlendirerek, "Kredi çeken esnaf da bizim üyemiz, bankalar da bizim üyemiz. Biz nasıl tedarikçiyle üreticiyi bir araya getiriyorsak en uygun şartlarda ticaretlerini sağlıyorsak, önümüzdeki süreçte de bankalarla üyelerimizi daha sık bir araya getireceğiz. Tüketiciyle bankalar arasında güveni tesis ederek kredi faiz oranlarıyla ilgili malum sıkıntıları çözeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.
İTO'nun yeni yönetim kurulunun bankalar ve tüketicileri daha uygun bir platformda bir araya getireceklerini belirten Çağlar , "Bununla ilgili her türlü projemiz var. Çünkü esnafın beklentisi de bankanın vereceği kredi de bizim gündemimizde. Yeter ki biz bunları bir araya getirip aynı dili konuşturabilelim. Ondan sonra iş adamları zaten kendi aralarındaki problemleri aşarlar" diye konuşmuştu.