BES'e katılım hız kesti

BES'e katılımcı artış hızı Kasım itibariyle yüzde 36 azaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Garanti Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, yeni satışlarda bir miktar düşüş olması ve bireysel emeklilik sisteminden (BES) çıkışlar nedeniyle Kasım itibariyle BES'te katılımcı sayısı artış hızının yüzde 36 yavaşladığını söyleyerek, 1 Ocak 2017'de devreye girecek otomatik katılımla BES'e 6.4 milyon katılımcının girmesini beklediklerini söyledi.

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Onaran, 2013 sonunda devlet katkısının başlamasıyla sektörün 3.5 yılda kendini ikiye katladığını ancak her yıl birer milyon artış gösteren katılımcı sayısının bu yıl biraz yavaşladığını söyleyerek, "Katılımcı sayısında geçen yıl Kasım itibariyle net 760 bin kişilik artış varken bu yıl artış sadece net 480 bin civarında kaldı, katılımcı artış hızında yüzde 36 yavaşlama var" dedi.

Yavaşlamanın nedenlerini yeni satışlarda görülen düşüş ve katılımcıların çıkışları olarak sıralayan Onaran, yılın başından itibaren BES şirketlerinin gelirlerinde ciddi bir düşüş oluştuğunu ve ölçeği büyük olmayan bazı emeklilik şirketlerinin buradan biraz çekilerek hayat sigortalarına yöneldiğini söyledi.

Onaran, "Son 1.5 yıldır 7-8 şirket piyasada aktif rol oynuyor dolayısıyla yeni satışlarda bir miktar da olsa düşüş var. Diğer taraftan bu yıl çıkışlar da geçen yıla göre daha da arttı.

Sektörde 2013 sonrası üçüncü yılını dolduran müşterilerin yüzde 15 devlet katkısını hak etmeleriyle sistemden çıkmaları sektörde geçen yılla karşılaştırınca bir küçülmeyi beraberinde getirdi" dedi.

Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre 2015 sonunda katılımcı sayısı 6.04 milyon, fon büyüklüğü ise 48 milyar TL iken, 4 Kasım itibariyle sektörde katılımcı sayısı 6.5 milyon kişiye ulaştı, fon büyüklüğü ise 58.6 milyar TL seviyesinde.

Onaran, EGM'nin Eylül ayı verilerine göre bu yıl geçen yıl ile hemen hemen aynı olmak üzere 1.3 milyon kişilik sisteme yeni giriş olduğunu, çıkışlarda ise yüzde 45'lik artış olduğunu söyledi.

Otomatik katılım ile 6.4 milyon kişi gelecek

Onaran, 1 Ocak itibariyle otomatik katılım sisteminin devreyle girmesiyle 100'ün üzerinde çalışanı olan şirketlerin sisteme dahil olmasının planlandığını söyleyerek, "Bu durumda 6.4 milyon kişinin BES'e gireceğini tahmin ediyoruz. Gönüllülük esasına dayalı mevcut sistemde bile yüzde 20-30 gibi cayma ve çıkma oranları olduğunu düşünürsek, otomatik katılımda da yüzde 30 civarında çıkış olacaktır" dedi.

Onaran gelecek yıl sistemdeki katılımcı sayısının 10 milyon kişiye ulaşmasını beklediklerini söyledi.

Daha çok kredilere bağlı olması nedeniyle istenen ivmeyi yakalayamayan hayat sigortalarında bu yıl kredilerin de iyi gitmesiyle artış olduğunu söyleyen Onaran, "Ayağını BES'ten çekip hayat sigortasına yönelen şirketlerin olması ve bizlerin de düşük kârlılık ortamında hayat sigortalarında daha istekli ve agresif olmamız neticesinde krediye bağlı olmayan sigortalarda da ciddi bir ivmelenme var. Hayat sigortalarında prim üretiminde sektörün bu yılı yüzde 21'lik artışla 4.5 milyar TL seviyelerinde kapamasını bekliyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir