BIST'te değerleme seviyeleri, yukarı potansiyeli sınırlıyor

Yatırım Finansman’a göre endeks kısa vadede diğer gelişen piyasalara paralel hareket izleyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yatırım Finansman, gelişen piyasalara fon girişlerinin güçlendiği ortamda seçim süreci sonrası siyasi risk primindeki azalma ve Merkez Bankası'ndan faiz indirimi beklentileriyle rakip piyasalardan pozitif ayrışan Borsa İstanbul'da değerleme seviyeleri nedeniyle yukarı yönlü potansiyeli sınırlı görürken, endeksin kısa vadede diğer gelişen piyasalara paralel hareket izleyeceğini öngörüyor.

Yatırım Finansman, gelecek dönemde gelişen piyasalara yönelik risk iştahı, Avrupa Merkez Bankası'ndan beklenen genişleyici adımlar ve Merkez Bankası'nda faiz indirimi beklentilerini endeksin yönü için ana belirleyici unsurlar olarak görüyor.

Mart ayı sonundaki yerel seçimlerden önce yükselişe geçen Borsa İstanbul, bugüne kadar yüzde 20'nin üzerinde değer kazanarak diğer gelişmekte olan piyasalardan pozitif ayrıştı.

Yatırım Finansman Menkul Değerler Genel Müdürü Şeniz Yarcan şirketin düzenlediği basın toplantısında, "Gelinen noktada hem teknik hem temel göstergelere göre bir sıkışma gözlemliyoruz. Güçlü pozitif ayrışmanın bundan sonraki haftalarda devam etme olasılığını düşük görüyoruz ve gelişmekte olan ülkelere paralel bir hareket bekliyoruz" dedi.

Gözler yeni merkez bankalarında

Yatırım Finansman son iki ayda rakip piyasaların yüzde 19 üzerinde getiri sağlayan endekste gelinen değerleme seviyeleri nedeniyle yukarı potansiyeli sınırlı gördüğüne dikkat çekti. Şeniz Yarcan, Avrupa Merkez Bankası'ndan gelebilecek parasal genişleme adımları ve Merkez Bankası faiz indirimi beklentilerinin sonuçlanmasıyla oluşacak yeni faiz ortamında şirket, banka kâr tahminleri ve endeks değerlemelerinin haziran ayı içinde yukarı yönlü güncellenebileceğini kaydetti.

Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Zümrüt Can Ambarcı da, "Piyasalarımızın yönünde gelişmekte olan piyasalara yönelik risk iştahının devamı kilit nokta olacak. Mart sonundan itibaren diğer gelişmekte olan ülkelere göre çok hızlı yükseldiğimiz için artık daha paralel bir performans öngörüyoruz" dedi.

Ambarcı'nın verdiği bilgiye göre, geleceğe yönelik değerlemelere göre fiyat/kazanç oranı olarak 11 seviyelerinin biraz üzerinde işlem gören BIST'te bu seviye son iki yıllık ortalamanın bir miktar üzerinde.

Gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahının devam etmesinde, Avrupa Merkez Bankası'ndan gelebilecek genişleyici hamlelerin önem taşıdığını söyleyen Ambarcı, içeride de Merkez Bankası'ndan gelebilecek faiz indiriminin büyük ölçüde fiyatlanmış olmasına karşın borsa için yaratacağı algının pozitif olacağını vurguladı.

Yatırım Finansman, TÜFE'nin yıl sonunda yüzde 7.8, GSYH büyümesinin yüzde 2.8, yıl sonu dolar/TL kurunun ise 2.2450 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir