BoE, 10 yıl aradan sonra faiz artırdı

İngiltere Merkez Bankası faiz oranını 25 baz puan yukarı çekti. Banka varlık alım hedefini ise değiştirmeyerek 435 milyar sterlin seviyesinde bıraktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizini tüm zamanların en düşük seviyesi olan yüzde 0,25 yüzde 0,50'ye çekti, bu 10 yıl sonra yapılan ilk faiz artışı oldu.

BoE'den yapılan açıklamada, Para Politikası Kurulu'nun faiz artırım kararını 2’ye karşı 7 oyla aldığı, varlık alım hedefinin ise değiştirilmeyerek 435 milyar sterlin seviyesinde bırakıldığı belirtildi. Kurul üyelerinden Jon Cunliffe ve Dave Ramsden'ın faizlerin değiştirilmemesi yönünde oy kullandığı kaydedildi.

Açıklamada, bankanın bu yıl için büyüme beklentisini yüzde 1,7’den yüzde 1,6’ya düşürdüğü, 2019 büyüme beklentisini ise yüzde 1,7'de bıraktığı bildirildi.

"Ekimde enflasyon yükselebilir"

Para Politikası Kurulu tutanaklarında da eylül ayı itibarıyla enflasyonun yüzde 3 seviyesine yükseldiği hatırlatılarak, ekimde enflasyonun sterlindeki değer kaybı ve enerji fiyatlarında son dönemdeki artışın etkisiyle bu seviyenin üzerine çıkabileceği vurgulandı.

Tutanaklarda, ithalattaki fiyat artışları etkisinin gelecek aylarda hafiflemesinin beklendiği kaydedildi.

Para Politikası Kurulu’nun, Birleşik Krallık’ın AB ile yürüttüğü müzakerelerin muhtemel sonuçlarına ilişkin projeksiyonlarda bulunduğu, hanehalkı ve şirketlerin uyumlu geçişe imkan tanıyan yeni bir ticaret ilişkisinin kurulmasını beklediği bildirilen tutanaklarda, şunlar kaydedildi:

"Para Politikası Kurulu, Birleşik Krallık’ın uluslararası yeni ticaret düzenlemelerinden ya da önümüzdeki yıllarda reel gelir artışının zayıflamasından kaynaklı etkileri engelleyemez. Fakat kurul, uyum sağlama sürecinde ekonomiyi destekleyebilir."

Sterlin/dolar paritesi, BoE'nin faiz kararının ardından yerel saatle 12.05’te 1,3099'a geriledi.