Borsa endeksi 77 bin, başka söze hacet var mı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP - Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, "Son 15-16 gündür maalesef İstanbul’da hepimizi üzen ve ülkenin genel ekonomik durumuyla ilgili olumsuz bir takım gelişmeler var. Bundan ötesini telaffuz dahi etmek istemiyorum. Borsanın endeksi  bugün 77 bin, daha başka söze hacet var mı?" dedi.

Turhan, Gaziantep Sanayi Odasında (GSO) düzenlenen "Şirketlerin Sermaye Piyasalarından Yararlanmaları ve Borsa İstanbul’un Sunduğu Fırsatlar" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de sermaye piyasalarının istenilen seviyede olmadığını belirtti.

Geçmiş 11-12 yıllık dönemde Türkiye'nin ortalama yüzde 5 büyüdüğünü ve ülkenin artık bir vizyonu olduğunu dikkati çeken Turhan, şunları kaydetti:

"Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında 2023’te, 'Biz dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisiyiz' diyeceğiz. Kişi başına milli geliri 25 bin dolara çıkaracağız. Yapılabilir mi bu? Yapılabilir. Türkiye’nin potansiyel büyüme hızı yüzde 5-5,5 civarında. Bu potansiyele yakın büyürsek kişi başına milli gelirimizi o seviyeye çıkarabiliriz. Bu ne demek? Mevcut Türkiye’ye 1,5 Türkiye daha eklemek demek. Ekonomik anlamda bunu yapabilmemiz için çok fazla üretim yapmamız gerek. Üretimi artırmamız için yatırım yapmamız gerek."

İnsanların yatırım için gayrimenkul ve altın almalarının iyi bir şey olmadığını dile getiren Turhan, bu paranın tasarruf olarak ekonomiye dönmesi halinde 1 liranın 10 liralık yatırıma dönüşebileceğini vurguladı.

Türkiye'nin artık eski Türkiye olmadığını ve bütün dünyanın gözünün önünde olduğunu aktaran Turhan, şöyle devam etti:

"Türkiye artık dünya için önemli bir ülke oldu. Türkiye’de bir şey yerinden oynadığı zaman bütün dünyayı etkiliyor. İyisi de öyle kötüsü de öyle. Dolayısıyla artık Türkiye’de bu üretimi biz yapmazsak emin olun ki birisi gelip yapacak. Türkiye’deki ekonomik fırsatlar ihmal edilemeyecek kadar göz alıcı. Bakın dünyanın hali ortada. 2007’den beri gelişmiş ülkeler ciddi bir krizle boğuşuyor ve halen bir umut ışığı görünmüyor. Dolayısıyla üretim yapan firmaların gözü Türkiye’de. Bu yarışa katılmak mecburiyetindeyiz. Bunun için de mutlaka ve mutlaka sermaye piyasalarından istifade etmek zorundayız."

"Borsada kim ne yapıyor yakından izliyoruz"

Borsa İstanbuldaki kuşkulu işlemlerin oranının toplam işlem hacminin yüzde 5’in altına düştüğünü anımsatan Turhan, bu oranın da New York Borsasından daha iyi olduğunu ifade etti.

Gözetim sistemi sayesinde kimin ne yaptığını "anbean" izlediklerini aktaran Turhan, piyasanın gerektirdiğinin dışında, kasıtlı bir hareket veya kuşkulu bir durum tespit edildiği anda işlemi durdurduklarını ve yapanları hemen incelemeye aldıklarını söyledi.

Borsadaki menkul kıymetlerin değerinin çıkıp düşebileceğini ve bunun da normal bir şey olduğuna dikkati çeken Turhan, "2012  başında borsamızdaki İMKB 100 endeksi 52 bindi. 2012’de neler oldu hatırlayın. Avrupa Birliği'nde avro krizi yaşandı, büyük bankalar ciddi tehlike yaşadı. ABD’nin kredi notu düşürüldü. İran ve İsrail arasında savaş çıkacak gibi oldu. Suriye’de vaziyet bu merkezde. Son 15-16 gündür maalesef İstanbul’da hepimizi üzen ve ülkenin genel ekonomik durumuyla ilgili olumsuz bir takım gelişmeler var. Bundan ötesini telaffuz dahi etmek istemiyorum. Borsanın endeksi  bugün 77 bin, daha başka söze hacet var mı? Bakın bu tablo bütün borsa kurulduğu günden beri böyledir. Hangi 5 yıllık dönemi alırsanız alın. İçinde savaş, kriz de olsa borsanın sağladığı getiri diğer bütün piyasaların getirilerin hep üstündedir" ifadelerini kullandı.

Borsanın kumar oynayacak yer olmadığını dile getiren Turhan, şunları kaydetti:

"Ben onlara 'Kendinize de eziyet etmeyin bizi de boşuna üzmeyin' diyorum. Ben alacağım uçak biletinizi gidin Kıbrıs’a. Çok uzağa da gitmenize gerek yok, Gürcistan’da varmış. 'Kırmızı 3'e şu kadar fiş yatırdım' diyorsun ve bir kere dönüyor rulet. Sen memnun, alan razı, satan razı. O zor geldi. 'O kadar vaktim yok hemşerim' diyorsan İstanbul’da Veli Efendi var. Git orada istersen çifte bahis oyna, üçlü ganyan oyna, altılı ganyan oyna. Ne oynuyorsan oyna. Borsa kumar oynanacak yer değil, kazanamazsınız."

Borsada kazanılacak paranın hiçbir yerde kazanılamayacağını ancak bunun da uzun vadeli ve kurumsal yatırımla olabileceğini anlatan Turhan, ailelerden "Kocama, kardeşime yasak getirin, evi sattı" şeklinde mektuplar aldığını sözlerine ekledi.

 

borsa_gaziantep_2.jpg

Toplantının ardından GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu, Turhan'a yöresel bakır işlemeli hediye verdi.