Borsa güne hafif alımlarla açıldı

BIST-100 endeksi ise yeni güne 174 puan artışla 80820 puandan başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul 100 (BİST 100) endeksi güne 174 puan artışla 80.820 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,22 oranında değer kazandı.

Bugün bankalararası piyasanın açılışında, küresel piyasalara bağlı olarak 2,61'in üzerine yükselen dolar/TL'nin seyrinin BIST 100 endeksinin yönü üzerinde belirleyici olduğunu belirten analistler, yoğun siyasi gündemin ve gelecek mesajların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını vurguluyor. 

VİOP'ta ilk işlemler ekside

VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin Nisan sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.28 düşüşle 99.0000 seviyesinde işlem görüyor.

Dolar/TL Nisan sonu kontratları ise yüzde 0.31 yükselişle 2.6470 seviyesinde seyrediyor.

Gözler üst düzey toplantıda

Dolardaki küresel değer kazancının ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırmaya hazırlanmasının etkisiyle sürmesinin endekste baskı yaratması beklenirken, içeride Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilgili bakanlar ve TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın katılımıyla gerçekleşecek toplantı takip edilecek.

Dolar küresel piyasalarda yatırımcıların gelişmiş ülkelerde para politikalarının ayrışmasına yönelik pozisyon almaya devam etmesine paralel olarak yen karşısında sekiz yılın, euro karşısında ise yaklaşık 12 yılın zirvesini gördü. Dolar Fed'in faiz artırımlarına yıl ortasında başlayacağı beklentilerini güçlendiren geçen haftaki ABD istihdam verisinden destek buluyor.

Siyasetçilerin ekonomi yönetimi ve TCMB'nin para politikası hakkındaki açıklamaları da yatırımcılar tarafından yakından izlenmeye devam ediyor. Bu kapsamda bugün 12: 30'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın muhtarlara 12:30'da yapacağı konuşma ve saat 14:30'da Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında toplanacak olan ekonomideki gelişmeleri değerlendirme toplantısı izlenecek.

Dolardaki baskı sürüyor

Oyak Yatırım'ın değerlendirmesinde paritenin 1.08'in altına inmesinin Türk varlıkları açısından olumlu olmadığı belirtilerek, "TL'nin dolar karşısında daha değer kaybetmeye devam etmesi piyasada baskı yaratacak" denildi.

Uzmanlar, hisse senetlerinin gün içerisinde faiz ve döviz kurlarındaki hareketler ile ham petrol fiyatlarını ve yurt dışı borsalardaki seyri izleyerek endeksin yön bulmasını beklediklerini kaydetti.