Borsa güne hafif de olsa alımlarla başladı

Dün bir miktar kâr satışı gören Borsa İstanbul, yeni güne pozitif bir başlangıç yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Son zamanlardaki hızlı yükselişinin ardından gelen kâr satışlarıyla dün bir miktar gevşeyen Borsa İstanbul 100 (BİST 100) endeksi, yeni güne 160 puan artışla 83.228 puandan başladı. Açılış itibarıyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,19 oranında değer kazandı. 

Analistler, endeksin 82.500'ün üzerinde kalındığı sürece yükseliş eğilimin devam edebileceğini belirterek, 83.800 ve 84.500'ün direnç olarak takip edileceğini öngörüyor. 

VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin Haziran sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.15 yükselişle 102.1000 seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL Haziran sonu kontratları ise yüzde 0.05 düşüşle 2.6835 seviyesinde seyrediyor.

Fed Guvernörler Kurulu Üyesi Jerome Powell'ın faiz artırımı sürecinde eylül ve aralık ayını işaret etmesinin dolardaki güçlenmeyi desteklediğine işaret eden analistler, bugün yurt içinde açıklanacak haziran ayı Reel Kesim Güven Endeksi ile imalat sanayi kapasite kullanım oranı verilerinin takip edileceğini ifade ediyor.

Diğer taraftan, dün Merkez Bankası'nın (TCMB) faizlerde değişikliğe gitmemesi ve ABD'de açıklanan verilerin ardından dolar/TL'nin 2,6850'yi gördükten sonra 2,67 seviyelerinde dengelendiği dikkat çekiyor. 

Siyasi gelişmeler ve Merkez Bankası

TBMM'nin 25. yasama dönemi, milletvekillerinin yemin etmesi ile başlarken, yeni Meclis'in ilk önemli faaliyeti gelecek hafta yapılacak olan TBMM Başkanı'nın seçimi olacak.

7 Haziran genel seçiminin ardından dün ilk kez toplanan Meclis'in ilk birleşiminde yeni milletvekilleri yemin ederek görevlerine başladı.

TBMM başkan seçimi ise Danışma Kurulu'nun aldığı kararla gelecek haftaya kaldı. Bu çerçevede seçimin ilk iki turu 30 Haziran Salı, üçüncü ve dördüncü turları ise 1 Temmuz Çarşamba günü yapılacak.

Partilerin Meclis başkanlığı için aralarında yapacakları pazarlıklar ve varacakları olası uzlaşmaların, koalisyon görüşmelerine dair işaret vermesi bekleniyor.

Merkez Bankası, genel seçim sonrasında bir koalisyon hükümeti mi kurulacağı yoksa erken seçime mi gideceği yönündeki siyasi belirsizliğin devam ettiği bir ortamda gerçekleştirdiği ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında kısa vadeli faizleri değiştirmedi.

TCMB önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının ise enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacağını belirtti.

TCMB'nin bu kararı beklentiler doğrultusunda olduğundan piyasa tepkisi yaratmadı.

Piyasaların takip edeceği veriler 

09.45 Fransa, ilk çeyrek büyüme  

11.00 Almanya, haziran ayı IFO İş Dünyası Güven Endeksi 

14.30 Türkiye, haziran ayı Reel Kesim Güven Endeksi ve imalat sanayi kapasite kullanım oranı 

15.30 ABD, ilk çeyrek büyüme ve kişisel tüketim