Borsa günü yükselişle tamamladı
İMKB, banka hisseleri önderliğinde günü yükselişle kapattı.
İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 Endeksi, günü önceki kapanışa göre 1.044,92 puanlık yükselişle 72.649,83 puandan kapattı.
İMKB'de hisse senetleri ortalama yüzde 1,46 oranında değer kazandı, toplam işlem hacmi 2,6 milyar lira oldu. Endeks ikinci seansta ilk seans kapanışına göre 976,76 puan ve yüzde 1,36 oranında değer kazandı, banka hisselerindeki güçlü alışlarla bankacılık endeksi önceki güne göre yüzde 2,16 oranında değer kazandı.
Analistler endeksin, açıklanan sanayi üretim verisinin beklentilerden çok daha iyi gelmesinin ardından toparlandığını, ancak asıl yükselişin açıklanan BDDK raporunun ardından banka hisselerinde olduğunu belirtiyor.
BDDK raporunda açıklanan karlılık rakamlarından, Vakıfbank'ın beklentilerin çok üzerinde kar açıklayabileceği beklentisinin oluştuğunu ifade eden analistler bu nedenle Vakıfbank hisselerinin yüzde 4,55 oranında prim yaptığına dikkati çekiyor.
Endeksin, 72.400 puanın üzerinde yaptığı kapanış nedeniyle teknik olarak pozitif görünümün yarına taşınabileceğini öngören analistler küresel piyasalardaki negatif havanın devam etmesi durumunda ise endeksin yatay bir kanala girebileceğini kaydediyor.
Güçlü kalmaya çalışıyor
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesinin ardından sert gerileyen dolar/TL ABD piyasalarında sert satışlar yaşanmasının da etkisiyle dün güne 1.78 seviyesinin üzerinde başladı ve gün boyu çok dar bir bantta yatay hareket etti. Önceki gün not artışı beklentinin gerçekleşmesi sonrası yaşanan kar satışları, Suriye konusunda süregelen endişeler ve Avrupa Birliği'nin büyümede zorluk çekeceğini gösteren verilerle 1.78'in üzerine yükselen dolar/TL dün ise daha sakin bir seyir izledi. Euro/dolar ise 1.2750 seviyelerinde seyretti. Dolar TL günü 1.7830 TL'den euro TL'de 2.2735 seviyelerinden günü tamamladı.
ABD seçimlerinin ardından mali uçurum endişelerinin artmasının riskten kaçışı beraberinde getirdiğini ve piyasanın yeniden Avrupa'daki sorunlara odaklandığını belirten bir uzman "TL not artırımı ardından dış piyasalara odaklandı. Bu (not artışı) beklentiile olumsuz haberleri bir süredir yansıtmayan TL'de beklentinin realize olması sonrası daha yurtdışı odaklı seyir izliyoruz. TL'de kısa vadede kar satışları olabilir. TCMB'nin TL'nin değer kazanmasına belli bir noktaya kadar izin verebileceği beklentisi de kurda aşağı yönlü hareketi zayıflatıyor. Orta vadede ise ikinci bir not artırımı beklentisiyle olumlu görüşümüz sürecek" dedi.
Yüzde 6.74'le yeni dipte
Gösterge tahvilde bileşik faiz, yatırım yapılabilir kredi notuna yükselme sonrası devam eden iyimserlik, TCMB'nin fonlama maliyetinin düşük seyretmesi ve Hazine'nin borçlanması sonrası piyasada likidite bırakmasına paralel yüzde 6.78'in altına inerek yüzde 6.74 ile yeni dibini gördü. TCMB verilerine göre, ortalama fonlama maliyeti yüzde 5.74 ile politika faizinin de altında bulunuyor. Bir uzman: "Piyasadaki likidite aşırı yüksek. TCMB zaten büyümeye destek olmak için gevşek para politikası izleyeceğinin sinyalini vermişti. Ama son dönemde asıl önemli olan Hazine ihaleleri sonrasında fazladan 7 milyar TL var piyasada. Bu likidite piyasada 20 Kasım'a kadar kalacak" dedi.
Bankacılar Barclays'in dün yayımladığı Türkiye'nin yatırım yapılabilir kredi notuna ilişkin raporunda Moody's'in de önümüzdeki 6 ayiçerisinde not artışı yapabileceği görüşünü ifade etmesinin de piyasadakiiyimserliği desteklediğini söylediler. Barclays raporunda ikinci bir yatırım yapılabilir notun fon girişlerini de beraberinde getireceği görüşüne yer verildi. TCMB'nin bir süredir ortalama fonlama maliyetini politika faizinin dealtında tutması politika faizinde bir indirim sinyali vermemesine faizlerde düşük seyrin süreceğini teyit ederek bono piyasasında aşağı yönlü destek oluyor.