Borsa haftaya hızlı başladı

Geçen haftayı yüzde 5'e yakın değer kaybıyla tamamlayan BİST, yeni haftanın ilk işlem gününe yüzde 1'i aşan bir yükselişle başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul 100 (BİST 100) endeksi haftaya 1034 puan artışla 77.676 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 1,35 oranında değer kazandı. 

Bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ABD Merkez Bankası (Fed) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) toplantıları ile kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Türkiye değerlendirmesi, piyasaların ana yönü üzerinde etkili olabilecek gündem maddeleri olarak öne çıkıyor. 

Geçen hafta beklentilerden iyi gelen cari açık verisine karşın, enflasyon beklentilerinin döviz kurlarındaki yükselişe bağlı olarak artması ve küresel piyasalarda artan dolar talebinin tedirginliği nedeniyle piyasalarda negatif hava etkili oldu. BIST 100 endeksi yükseliş eğilimindeki döviz kurları ve piyasa faizleri ile haftalık bazda yüzde 4,57 düştü. oldu.

Analistler, yarın açıklanacak TCMB faiz kararı ve çarşamba günü Fed kararları ile cuma günü açıklanması beklenen Fitch Ratings'in Türkiye değerlendirmesinin orta ve uzun vadeli yön üzerinde belirleyici olabileceğini tahmin ediyor. 

Teknik seviyeler

Bankalararası piyasada yeni haftaya 2,62'den başlayan dolar/TL'nin 2,60 seviyesinin destek, 2,63 seviyesinin direnç konumunda olduğunu ifade eden analistler, BIST 100 endeksinde ise 76.400 ve 75.000 seviyelerinin destek olarak takip edileceğini kaydediyor. 

VİOP'ta ilk işlemler artıda

VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin Nisan sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 1.15 yükselişle 94.7000 seviyesinde işlem görüyor.

Dolar/TL Nisan sonu kontratları ise yüzde 0.83 düşüşle 2.6498 seviyesinde seyrediyor.