Borsa haftaya kötü başladı

Borsa İstanbul'da ilk işlemler yüzde 1'e yakın değer kaybıyla gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul 100 (BİST 100) endeksi haftaya 650 puan düşüşle 82.343 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,78 oranında değer kaybetti.

ABD piyasalarının açılmasına karşılık Avrupa'da devam eden tatil nedeniyle hacimlerin düşük kalması beklenirken, endekste bugün yatay bir seyir bekleniyor.

Bu hafta Moody's değerlendirmesinin yanı sıra sanayi üretimi ve cari işlemler dengesi verileri piyasaların yönünü belirleyecek. Yurtdışında ise Fed tutanakları, Japonya ve İngiltere merkez bankaları toplantılarının endeksin yönü üzerinde etkili olması bekleniyor. 

Düşük hacimli seyir bekleniyor

ABD'de geçen hafta Cuma günü açıklanan zayıf istihdam verisinin ardından aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişen ülke varlıkları Fed'in faiz artırımlarını öteleyeceği beklentisiyle değer kazanmıştı.

TEB Yatırım stratejisti Işık Ökte, yayımladığı değerlendirmede, hisse senetlerindeki yükselişin düşük hacimde gerçekleştiğine dikkat çekerek, "Cuma günü büyük bankalardaki sert yükselişe rağmen işlem hacmi Ocak başından bu yana en düşük düzeydeydi. Paskalya tatili nedeniyle düşük hacimli seyrin süreceğini düşünüyoruz" dedi.

Şirket hisseleri arasında bugün hisse başına brüt 1.7841 lira temettü dağıtacak olan Turkcell hisseleri izlenecek.

Teknik seviyeler

Geride bıraktığımız haftayı 83 bin seviyesinin hemen altında kapatan BIST için analistler 82.500 seviyesinin önemine dikkat çekiyor. Analistler, endeksin 82.500'ün üzerinde tutunmasının önemli olduğunu, bu seviyenin üzerinde kalınması halinde 84 bin seviyesinin gündeme gelebileceğini belirtiyor. Kâr satışı gelmesi durumunda ise 81.500 ve 80.000 seviyelerinin direnç konumunda olduğu ifade ediliyor. 

VİOP'ta ilk işlemler artıda

VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin Nisan sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.12 yükselişle 101.6000 seviyesinde işlem görüyor.

Dolar/TL Nisan sonu kontratları ise yüzde 0.05 düşüşle 2.5885 seviyesinde seyrediyor.

Gözler Moody's'te

Türkiye'nin kredi notunu 2013 yılı mayıs ayında yatırım yapılabilir seviyeye çıkaran Moody's, bu yıl ilk gözden geçirmesini cuma günü yapacak. Ekonomistler, kuruluştan yatırım yapılabilir olan kredi notunda ve negatif olan görünümünde herhangi bir değişiklik beklemediklerini ifade ediyor.  

Piyasaların bugün takip edeceği veriler 

14.30 Türkiye, mart ayı reel efektif döviz kuru 

16.45 ABD, mart ayı Bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 

16.45 ABD, mart ayı Hizmet Sektörü PMI 

17.00 ABD, mart ayı İşgücü Piyasası Koşulları Endeksi 

17.00 ABD, mart ayı ISM İmalat Dışı Endeksi