Borsa hibrit yapısından kurtuldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



İSTANBUL - Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB) Başkanı Attila Köksal, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) Borsa İstanbul'a dönüşerek, bir holding, bir çatı şirket haline gelmesinin devrim niteliğinde olduğunu belirtti.

Köksal, son 2 yıldır yapılan çalışmaların Türk sermaye piyasasının geleceğinin altyapısını oluşturduğunu dile getirerek, piyasanın gelecek 25 yılı için çok önemli adımlar atıldığını söyledi.
Köksal, çalışmaların hükümetin ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın liderliğinde yapıldığını hatırlatarak, şunları anlattı:
"Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) yeni kanunu hazırlamış olması, geçtiğimiz sene sonunda yayımlamış olması, yine bu kanunla ilgili şu anda yoğun şekildi ikinci düzenleme çalışmalarının yapılıyor olması, ki bugün bile beş tane yeni düzenleme geldi, bunlar düzenleme tarafındaki çok önemli bazı altyapı eksikliklerini tamamlayan çalışmalar. Diğer taraftan İMKB'nin Borsa İstanbul'a dönüşüyor olması, bir holding, bir çatı şirketi haline dönüşüyor olması, sadece spot piyasa değil, türev işlemler yani vadeli işlemler piyasasını bünyesine alıyor olması, altın borsasını bünyesine katıyor olması ve ileride kurulacak olan emtia ve enerji borsalarını da bünyesinde bulunduracak olması ve Türk sermaye piyasalarına yatırım yapacak kişilerin tek bir kanaldan, tek bir hesap üzerinden tüm sermaye piyasası enstrümanlarına yatırım yapacak olmaları devrim niteliğinde, çok önemli gelişmeler."

"Yeni yapıda daha da güçlü bir özdüzenleyici kurum haline geleceğiz"

Borsa İstanbul'la İMKB'nin geçmişteki hibrit yapısının kalmadığını ifade eden Köksal, Borsa İstanbul'un geçmiş yönetimlerin yaşadığı sıkıntıların ortadan kaldırıldığı anonim şirket haline dönüştüğünü, 2015 yılında halka açılacak şirket niteliğinde olduğunu belirtti.
Köksal, Borsa İstanbul'un yabancı bazı kurumlarla yapacağı stratejik ortaklıklar sayesinde piyasaya yeni talepleri getireceğini, bu gelişmelerin çok önemli olduğunu kaydetti.
Aracı Kuruluşlar Birliği'nin de yapılandığını aktaran Köksal, "Biz de yeni bir çehreye bürünüyoruz, biz zaten son 3-4 yıldır Aracı Kuruluşlar Birliği'nde bir zihniyet değişikliği içindeydik. Sektörü, kendimizi daha fazla eleştiren, yaptığımız hatalardan dersler çıkaran ve bu hataları tekrarlamamak için neler yapabileceğimizi sorgulayan bir yapıya bürünmüştük. Bu gittikçe artacak. Sizler de göreceksiniz yeni yapıda daha da güçlü bir özdüzenleyici kurum haline geleceğiz" bilgisini verdi.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) yeniden yapılandırılmasının çok önemli olduğunun altını çizen Köksal, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bireysel emeklilik katılımcılarına yüzde 25 devlet desteği verilmesinin olumlu etkilerini görmeye başladık. Dolayısıyla altyapı konusunda çok önemli gelişmeler var. Hepimiz kariyerimizin, iş hayatımızın çok önemli bir bölümünü 20-25 yıllık yüksek enflasyon, yüksek reel faiz, politik belirsizlikler ortamında geçirdik. Böyle reel faizlerin yüzde 20-30-40 olduğu bir ortamda bırakın bir sermaye piyasasının gelişmesini, ayakta durması bile mümkün olamaz ancak bizim sermaye piyasamız 20-25 yıl süren, dünyanın hiç bir yerinde görülmemiş bir garip, yüksek enflasyon ortamını sağ-salim ve iyi bir şekilde atlattı. Bugün borsamızın geldiği yerin takdir edilebilir bir yer olması lazım."
TSPAKB Başkanı Köksal, sermaye piyasasının bundan sonrasının çok parlak olacağını vurgulayarak, "Enflasyon düşmüş, reel faizler sıfır seviyesinde, belki de negatif, yabancı yatırımcı ilgisinin had safhada olduğu bir dönemdeyiz. Her şey pozitif artık, dolayısıyla önümüzdeki dönemde, sermaye piyasamızın şahlanarak büyümesi gerekiyor" diye konuştu.