Borsa İstanbul globalleşmede arayı kapatıyor

Özelleşme ve halka açılma trendine gecikmeli olarak katılan Borsa İstanbul, şirketleşmenin ardından Nasdaq OMX ile işbirliği ve EBRD'ye pay satışı ile vites yükseltti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul, dünya trendlerine göre biraz geç de olsa 2013 yılında değişen sermaye piyasası kanunu ile gerekli hukuki altyapıya kavuşarak, hızlı bir şekilde şirketleştikten sonra İstanbul Altın Borsası (İAB) ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOBAŞ) gibi yerel borsalarla birleşmeleri tamamladı ve halka açılma çalışmalarına hız verdi.

Borsa İstanbul’un 2000’li yıllarla birlikte yurtdışındaki borsalarda yaptığı yatırımlara bakıldığında ise Avrasya bölgesinde dört farklı ülke kuruluşunda pay sahibi olduğu görülüyor. Bunlar kronolojik sırayla; Bakü Menkul Kıymetler Borsası, Kırgız Menkul Kıymetler Borsası, Saraybosna Borsası ve Karadağ Borsası. Borsa İstanbul, son olarak da Mart 2015’te Londra Metal Borsası’nın takas kuruluşu LCH.Clearnet’ten pay aldı.

2014 yılı Ocak ayında ise şirketleşmeden sonra atılan en önemli adım teknolojik altyapıya yönelik gerçekleştirilen, Nasdaq OMX işbirliği anlaşması oldu.

Anlaşma ana hatlarıyla, NASDAQ OMX’in, dünyanın öncü piyasa uygulaması Genium-INET ve tüm ilgili platform ve uygulamaları esasında çalışan ileri ve eksiksiz piyasa teknolojisi çözümleri ile danışmanlık hizmetleri sunmasını öngörüyor.

Bu ürünlerin Avrasya bölgesindeki satış hakları Borsa İstanbul’a ait olacağı gibi ayrıca Borsa İstanbul, teknolojik açıdan know-how kazanmış olacak. Borsa İstanbul’un, küresel çaptaki ihraçcılar, yatırımcılar ve şirketlere hizmet veren, Avrasya bölgesinin sermaye piyasası merkezi olarak konumunu ve markasını güçlendirmek amacıyla yakın işbirliği içinde çalışmak için anlaşan taraflar, pay alımı konusunda da birbirlerine opsiyon tanıdı.

Stratejik ortaklıklardan sonra sıra halka arzda

Borsa İstanbul, NASDAQ OMX’e yapacağı ödemeleri taksitler halinde gerçekleştirirken, teknoloji geliştirmede kullanılacak yazılımların kodları da Borsa İstanbul'un elinde olacak. NASDAQ OMX, Borsa İstanbul’un sermayesine yüzde 5 oranında ortak olurken, yüzde 2 oranında da ilave pay alma hakkı bulunuyor.

Nasdaq’dan sonra Borsa İstanbul’dan pay alan bir diğer uluslararası şirket ise Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) oldu. EBRD’nin Borsa İstanbul’un yüzde 10 oranında payını alması için yapılan ön protokol imzalama töreni Mayıs ayında gerçekleştirildi.

Daha önce 2015 sonuna kadar halka açılması planlanan Borsa İstanbul’un, yeni Genel Müdür Tuncay Dinç’in geçen ay yaptığı açıklamalar ile 2016 yılının ikici çeyreğinde halka arz edileceği anlaşılıyor. Dinç, hisselerin yüzde 42,75'inin borsada satışa açılacağını ve değerleme çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtirken, ayrıca halka arz öncesinde stratejik ortaklık için birden fazla kurumla da görüşüldüğünü dile getirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir