Borsa İstanbul'u 5 Nisan'da Başbakan açacak

Babacan, Borsa İstanbul adını alan menkul kıymet borsasının açılışının 5 Nisan günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacağını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA) -Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin geçen yıl uygulamaya başladığı ekonomi politikasının meyvelerini vermeye başladığını ve bu yıl da sağlıklı sürdürülebilir büyümenin zemininin atılmış olacağını söyledi. Babacan, İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında yeniden yapılandırılarak Borsa İstanbul adını alan menkul kıymet borsasının da ilk gongunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 5 Nisan günü çalınarak işlemlerin başlayacağını kaydetti.

Ankara Ticaret Odası Aylık Olağan Meclis toplantısına katılarak bir konuşma yapan Ali Babacan, ülke olarak sağlıklı, sürdürülebilir bir büyüme ortamına geçileceğini söyledi. Babacan, bankaların, üretim, ihracat, konut ve yatırım kredileri vermeleri önünde engel bulunmadığını ancak elde edilmemiş gelirin harcanması anlamına gelen tüketime yönelik kredilerin tedirginlik verici olduğunu söyledi.

Ali Babacan, geçen yıl ekonominin sağlıklı büyümesi için oluşturulan ekonomi politikasının doğru bir adım olduğunu belirterek, 2013'te de uygulamanın kısmen devam edeceğini, sağlıklı sürdürülebilir bir büyümenin zemininin atılmış olacağını vurguladı. Ali Babacan, geçen yıl ihracata dayalı bir büyüme yaşandığını, bu yıl da ihracat ve iç talebin birlikte destek vereceği bir büyüme yaşanacağını ileri sürdü.

Siyasi kriz var, Avrupa'nın işi zor

Avrupa'da yaşanan ekonomik krizin sonuçta siyasi krize dayandığını dile getiren Ali Babacan, buna karşılık hiç kimsenin sorumluluk üstlenmeye çalışmadığını, bunun da güveni sağlamayı imkansız kıldığını belirtti. Avrupa'daki uygulamanın Avrupa Merkez Bankası'nın, para basarak bankaların batmasını önlemek ve ülkelerin borçlanma kağıtlarını almak olduğunu ifade eden Babacan, "Bu karşılıksız para basmaktır. Borçlanarak açık kapatılamıyor, Merkez Bankası'na kağıt satılıyor. Bu uygulama bizim Merkez Bankası kanunumuzda yasak. Kesinlikle çözüm değil" dedi.

Kıbrıs Rum Kesimine yardım karşılığı dayatılan bankalardaki paralara geçmişe dönük vergi uygulaması ve sınırlamaların "tedirginlik" yarattığını aktaran Ali Babacan, Kıbrıs Rum Kesimi'nin daha önce varılan uzlaşmayı parlamentoda reddetmesini de eleştirdi. Babacan, "Kıbrıs Rum Kesiminin yöntemi bu. Masa başında evet deyip, referandum ya da parlamentoya reddettirmek. Biliyorsunuz, Annan Planına masada evet dediler, evet diyen kişi televizyona çıkıp ağlayarak halktan hayır demesini istedi, elinden geleni yaptı. İki gün önce masada evet diyen kendisiydi" diye konuştu.

Ali Babacan, Türkiye'nin mali disiplinini sürdüreceğini belirterek, Avrupa Birliği ülkeleri ile olan ticaretin toplam içindeki ağırlığının düşmeye devam edeceğini kaydetti. Türkiye'nin Afrika'da 34 ülkede elçilik açtığını ve THY'nin birçok ülkeye doğrudan uçuş başlattığını hatırlatarak, "Bu işadamlarımız için büyük bir fırsat. Mutlaka değerlendirilmeli. Gittiğiniz her yerde Türkiye'nin bayrağı dalgalanıyor, elçiliğimiz var" dedi.

Borsa İstanbul 5 Nisan'da

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, sermaye piyasalarının gelişimine büyük önem verdiklerini belirterek, SPK'nın iç işleyişi dahil yeniden yapılandırılma sürecinde bulunduğunu belirtti. Ali Babacan, yeniden yapılandırılan ve Borsa İstanbul adını alan menkul kıymet borsasının açılışının 5 Nisan günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacağını kaydetti. Borsa İstanbul'un İzmir ve Ankara'da şube açacağını da kaydeden Babacan, ürün senedi ve elektrik senetlerinin de işlem göreceği şekilde İzmir Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın (VOB) da Borsa İstanbul'un içine alınacağını kaydetti.

Hisarcıklıoğlu: Marifet iltifata tabi

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da toplantıda yaptığı konuşmada, Ali Babacan'ın Türkiye'nin ekonomik başarısının mimarı olarak dünyada itibar gördüğünü belirtti. Sözlerinin "övme" olarak algılanmamasını isteyen Hisarcıklıoğlu, "Marifet iltifata tabidir. Türkiye'nin başarısı ortada. Sayın Babacan, uluslararası toplantılara deneyim paylaşmak için davet alıyor" dedi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin ve Türk işadamlarının dünyanın her yerinde itibar gördüğünü ve güvenin arttığını belirterek, kendisinin İsrail ve Filistin Tahkim Merkezi tarafından başkanlığa seçilmesinin de bu itibarın bir sonucu olduğunu belirtti.

Kredi kayıt sistemi hazır

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, şirketlerin birbirleri hakkında istihbarat sağlamasına olanak sağlayan Kredi Kayıt Sisteminin hazır olduğunu açıkladı. 2008 yılından bu yana verilerin sisteme yüklendiğini kaydeden Babacan, karşılıklı rızaya dayalı biçimde şirket ve şahısların ödeme-finansal kayıtlarının tutulmuş ve bilgiye sunulmuş olacağını belirtti.

Ali Babacan, Merkez Bankası sisteminin çek ve senetle sınırlı olmak üzere sadece negatif (ödenmeyen) kayıt tuttuğunu, ancak yeni sistemin ödemeleri de içerdiğini hatırlattı. "Ticari hayat bu, 99 çekini ödemiş, birini ödeyememiştir Merkez Bankası kaydında kara listede görülür. Ancak yeni sistemde bu ödenenler de görülecek. Kredileri, banka ödemeleri ileride faturaları bile görülebilecek. Herkes buna göre kararını verecek" diye konuştu.

"Standard and Poors en geride kalan kuruluştu"

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kredi derecelendirme kuruluşlarının küresel krizde en üst basamakta kredi derece notuna sahip kuruluşların batmasının ardından açılan davalar ve itibar kayıpları nedeniyle çok muhafazakar ve yavaş davranmaya başladıklarını söyledi. Babacan, Türkiye'nin mevcut notunun işaret ettiğinden çok daha iyi koşullarda piyasa değerlendirmesi ve buna bağlı faiz ve risk puanına sahip olduğunu belirterek, Standard and Poors şirketinin Türkiye'nin notunu yükseltmesini "Zaten o en geriden gelen kuruluştu, bir adım daha ileri gitti. Kredi derecelendirme kuruluşları böyle kervan halinde gidiyor, Türkiye koşuyor, onlar arkadan yavaş yavaş geliyor" sözleriyle değerlendirdi.

Türkiye'nin bütün göstergelerin iyileşmeye devam edeceğini belirten Babacan, yeni not artışlarının yavaş da olsa gelmeye devam edeceğini bildirdi. Ali Babacan G-20 ülkelerinin, kredi derecelendirme kuruluşlarına bağımlılığı azaltıcı bir dizi düzenleme hazırlığı içinde olduğunu da hatırlatarak, 2 yıl içinde kredi notunun öneminin daha da azalacağını belirtti.

Ankara en girişimci şehir

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TOBB tarafından yapılan bir araştırmada Ankara'nın en girişimci kent olarak ölçüldüğünü söyledi. Avrupa'da konuk olduğu bir toplantıda, İsveç'li bir şirket yöneticisinin "Biz, gençlerimiz yatırım, girişimcilik heyecanını kaybettik. En büyük eksiğimiz bu" dediğini belirten Babacan, memur kenti olarak bilinen Ankara'nın en girişimci kent olarak ortaya çıkmasını da anlamlı bulduğunu belirtti.

TOBB tarafından yapılan ve Ali Babacan tarafından açıklanan girişimcilik endeksinde en yüksek puanı alan 10 il ve endeks puanları şöyle:

Ankara 2,19
İstanbul 2,10
Eskişehir 2,10
Antalya 1,86
Muğla 1,68
Tekirdağ 1,65
Aydın 1,63
Yalova 1,62
Kars 1,44
Kırklareli1,43