Borsa İstanbul’dan yeni kapanış rekoru

Faiz indirimi beklentisiyle yüzde 1.7 yükselen BIST-100 endeksi 91.287 puanla kapanış rekoru kırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası'nın politika faizinde indirime gideceği beklentisiyle bankalar öncülüğünde yüzde 1.7 yükselen BIST-100 endeksi 91,287.14 puan ile kapanış rekoru kırdı. Bankacılık endeksi ise yüzde 2.25 yükseldi.

Merkez Bankası'nın Perşembe günkü Para Politika Kurulu'nda, Nisan ayının ardından Mayıs ayında da hem TL'nin TCMB'nin işaret ettiği seviyeden değerli olması, hem de istendiği kadar büyümediği düşünülen ekonomiyi desteklemek için politika faizi ile koridorun alt ve üst bandında 50'şer baz puan indirime gitmesi bekleniyor.

Faiz yatay, sepet bazında TL yükseldi

Hazine'nin bugün düzenlediği ihalelerin talepli ve beklentilere paralel sonuçlanmasıyla gösterge faiz nispeten yatay bir seyir izlerken TCMB'nin bu ay da faiz indirebileceği beklentisiyle TL sepet bazında değer kaybetti. Mayıs ayı başında 2.07 seviyesinin altında olan sepet bazında TL TSİ 16:42'te 2.08'in üzerinde işlem görürken sepet bazında TL'nin değer kaybı dolar/TL'yi de1.81'in üzerine taşıdı.

Hazine bu hafta düzenlediği 5 ihale ile 11.35 milyar TL'si piyasadan toplam13.3 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi. Bu hafta düzenlenen ihalelerde yeni gösterge tahvile ve 10 yıllık TÜFE'ye endeksli tahvile ilgi daha yoğun olurken dünyada da olduğu gibi sabit kuponlu uzun vadeli tahvillere ilgi diğerlerine göre daha az oldu. Mayıs ayı borçlanma programının büyük bölümünü dün ve bugün tamamlayan Hazine'nin Mayıs ayını öngörülerine göre tamamlaması için piyasadan borçlanması gereken tutar 1.25 milyar TL.

Tahvil/bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 5.07 valörlüde yüzde 5.01 seviyesinde olan gösterge tahvilde bileşik faiz bugün spot kapanışta ortalama yüzde 5, valörlüde son işlemlerde yüzde 5.02 seviyesinde yer aldı.