Borsa tepki yükselişiyle açıldı

Borsa, kurda yaşanan gevşeme ve volatilitenin azalmasıyla alıcılı bir açılış yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul 100 (BİST 100) endeksi güne 509 puan artışla 72.375 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,71 oranında değer kazandı.

VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin Ekim sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.53 yükselişle 89.4250 seviyesinde işlem görüyor.

BIST 100 endeksi hafta sonu gerçekleşen Dağlıca saldırısı ve diğer gerilimlerle artan güvenlik endişelerinin ardından dün negatif ayrışarak yüzde 1.49 düşerek 71.865 puandan kapanmıştı.

Doların durması tepki alımlarını getirdi

Doların Türk Lirası karşısında yeniden 3 seviyesinin üzerine çıkmasının ardından bu yükseliş hareketini yavaşlatması borsanın bugüne alıcılı başlamasında etkili oldu. Dün 3,05'lere dayanarak tarihi zirve yapan dolarda bu sabah ilk işlemler 3.0205 seviyesinde.

Küresel borsalar

Küresel piyasalarda ise Çin'den gelen ve beklenenden daha az düşüş gösteren ihracat verileri ve yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1.2 daralma yaşayan Japon ekonomik büyüme verileri etki gösteriyor. Çin ihracatında ve ithalatında meydana gelen düşüşler yeniden sert iniş endişelerini ortaya çıkarıyor.

Asya borsaları altı günlük kaybın ardından bugün erken işlem saatlerinde yükseliş eğilimi gösterdi.

Japonya dışındaki diğer Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi erken işlem saatlerinde yüzde 0.2 artış gerçekleştirse de, yaklaşık iki hafta önce gerilediği son üç yılın en düşük seviyelerinden çok fazla yükselemedi. Japon Nikkei endeksi yüzde 0.3 düştü, Çin'de ise güne ekside başlayan hisseler dalgalı bir seyir izledi.

ABD'de vadeli hisseler yüzde 0.9 yukarıda seyretti. ABD'de piyasalar dünü tatil dolayısıyla kapalı geçirmişti.     

Sanayi üretimi verisi bekleniyor

Analistler, bugün ABD piyasalarının açılması ile işlem hacminin artacağını, yurt içinde sanayi üretimi, yurt dışında ise Avro Bölgesi GSYH verisinin takip edileceğini kaydediyor. 

Ekonomistler temmuz ayı arındırılmamış sanayi üretim endeksinde geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 4,18 artış bekliyor. Ekonomistlerin, temmuz ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksine ilişkin beklentilerinin ortalaması da yıllık yüzde 3,32. Öte yandan ekonomistler, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinde temmuzda bir önceki aya göre yüzde 0,39 artış kaydedileceğini öngörüyor. 

Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,38 yükselmişti. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,5, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya kıyasla yüzde 2,4 artmıştı. 

Piyasaların bugün takip edeceği veriler

10.00 Türkiye, temmuz ayı sanayi üretimi 

12.00 Avro Bölgesi, 2. Çeyrek GSYH 

17.00 ABD, ağustos ayı iş gücü piyasası koşulları endeksi