"Borsada bir düzeltme olabilir"

Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Doğan, son günlerde önemli bir yükseliş gerçekleştiren BİST'te düzeltme yaşanma ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selçuk ALTUN

Borsa İstanbul'da (BİST) yaşanan kâr satışlarını ve dolardaki dalgalanmayı DÜNYA'ya değerlendiren Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, BİST'te bir düzeltme yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Doların ise 3.70'in altına kalıcı olarak inmesi için ek bir haber veya verinin olması gerektiğinin altını çizen Doğan, piyasalardaki son gelişmeleri şu şekilde değerlendirdi:

Teknik düzeltme hareketi yaşanıyor

"Geçtiğimiz hafta not indirimi ve beklentileri aşan enflasyon rakamları gibi olumsuzluklara rağmen yükselişini devam ettiren BIST ve düşüş eğiliminde olan dolar/TL olumsuz bir haber akışı olmamasına karşın bu haftaya daha negatif bir başlangıç yaptı. BIST 100 haftanın ilk saatlerinde 89.537’e kadar yükseldikten sonra pazartesi gününü 87.357’den tamamladı. Hafta başında açılışta görülen boşluk, ardından zirvelerin test edilmesi ve kısa sürede başlayan hacimli satış bunun bir teknik düzeltme hareketi olduğunu işaret ediyor.

BIST 100’de salı günü açılışta da bu satışların etkili olduğunu gördük, ardından kurdaki yükselişe rağmen tekrar toparlanma eğilimi olması ise dikkat çekti. Endeksin güçlü bir yükseliş trendinin ardından zirve seviyelerde haber ve veri akışından bağımsız bu şekilde sert dalgalar oluşturması, bir konsolidasyon süreci yaşandığını ve bunun sonucunda bir düzeltme yaşanma ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor.

Doların düşmesi için ekstra bir haber lazım

Benzer durum dolar/TL kurunda da söz konusu, önceki hafta 3,87 civarından başlayan ve pazartesi günü 3,66’ya kadar gerileyen kur, salı günü akşam saatlerinde 3,73’e kadar yükseldi. Endeksteki zirvelerde gelen satışın aksine, 3,70’in altında dolara gelen bu hızlı talep de kurda 3,70’in altında kalıcı bir trend oluşması için iyimserlik oluşturacak ekstra bir haber ya da veriye ihtiyaç olduğunu göstermektedir."

Bu konularda ilginizi çekebilir