Borsada güçlü yükseliş

Haftaya güçlü bir yükselişle başlayan BIST, gün boyunca bu seyrini sürdürdü ve kazançlarını yüzde 2'nin üzerine taşıdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Moody’s’in Cuma akşamı kredi notu değerlendirmesi yapmaması ve Türikiye ekonomisine dair değerlendirmenin devam edeceğini açıklaması piyasalar üzerindeki not indirim baskısını kısa vadede ortadan kaldırdı ve piyasanın haftaya pozitif bir başlangıç yapmasına neden oldu.

Bunun yanı sıra küresel piyasalarda artan risk iştahıyla güne başlayan Borsa İstanbul (BIST), gün boyunca pozitif seyir izledi ve 77779,10 
puan ile (%2,25) 1713,41 puan artıda kapandı.

İşlem hacmi 3.591.144.038 TL olarak gerçekleşti.

Borsadaki iyimserliğin bir diğer nedeni de dolarda yaşanan düşüş oldu. 

Cuma günü 3.02'nin hemen altında işlem gören dolar/TL, bugün piyasaların kapanış saatleri itibariyle 2.9810/2.9819 seviyesinde işlem görüyor. 

Cuma günü akşam saatlerinde 3.18 civarında işlem gören sepet bazında TL  aynı saatte 3.1425/3.1436, 3.34 civarında olan euro/TL ise 3.3041/3.3055 seviyesinde bulunuyor. 

Tahvil bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz Cuma günü spot kapanışta yüzde 9.82 seviyesinde gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 9.90 oldu. 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz bugün spot kapanışta yüzde 9.77, valörde son işlem yüzde 9.72 seviyesindeydi. 

Emtia fiyatlarına baktığımızda, Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 45,46 dolardan, altının onsu 1336,10 dolardan işlem görüyor. 

Türkiye'nin 5 yıl vadeli borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyetini gösteren CDS'ler ise Moody's sonrası 250 baz puandan 12 baz puan düşüşle 19 Temmuz'dan beri en düşük seviyeye geriledi. 

Moody's açıklaması

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başladığı kredi notu gözden geçirmesinin sona ermediğini açıkladı. 

Moody's tarafından Cuma gecesi yapılan açıklamada, gözden geçirmenin 18 Temmuz'dan itibaren 90 gün içinde tamamlanacağı belirtilerek, "Moody's darbenin başarısız olmasına rağmen Türkiye'nin (politika üreten kurumlar, iş iklimi, dış şoklara karşı tamponlar ve büyüme görünümünün) karşı karşıya olduğu mevcut zorlukların darbe girişimi sonrasında artacağını düşünmeye devam etmektedir" denildi. 

Kuruluş Türkiye'nin kredi notunu "negatif" görünüm ile yatırım yapılabilir en düşük seviye olan Baa3 düzeyinde derecelendiriyor. Türkiye derecelendirme kuruluşlarından sadece iki tanesinden yatırım yapılabilir düzeyde nota sahip. 

Rusya ziyareti önemli

Bankacılar yarın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya ziyaretinin önemine vurgu yaparken, haftanın kalanında küresel piyasaların da yakından takip edileceğini söylediler. 

Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yarın Rusya'nın St.Petersburg kentinde bir görüşme yapması bekleniyor. 

Darbe girişiminin ardından Batılı müttefiklerinden beklediği desteği göremediğini belirten Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, uçak krizinden sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yarın yapacağı ilk yüz yüze görüşmede ilişkilerde yeni bir sayfa açmayı planlıyor. 

İki liderin görüşmesinde turizm ve ticari ilişkilerin yeniden kriz öncesi döneme dönmesi, Suriye'deki görüş ayrılıklarının giderilmesi ve enerji işbirliğinin canlandırılması gündemde ilk sırayı alacak.