Borsada kârlılığı yükselten sektörler

İlk çeyrekte bankaların güçlü kâr artışını, holding ve petrokimya sektörlerinin takip etmesi borsada kâr artışına olumlu etki etti. Telekom ve kur hareketlerinden olumsuz etkilenen enerji sektörü ise kâr artışını geriye çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİST-Tüm'de 274 şirket 2017 ilk çeyrek finansallarını açıkladı. Bu şirketlerin 2017 yılının ilk çeyreğindeki ana ortaklık kârı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 66,2 artarak, 18 milyar 111 milyon TL oldu.

Ziraat Yatırım'ın İlk Çeyrek Sektörel Bilanço Analizine göre, kâr artışının ana sebebi büyük bankalar, holdingler ve petrokimya şirketlerinin kârlarındaki artış oldu.

Şirket bazında ise Migros ve Tüpraş en yüksek miktarsal kâr artışı kaydeden şirketler olurken, Türk Telekom ve Anadolu Cam kârı en çok azalan şirketler olarak öne çıktı. Bu iki şirketin kârlılığının büyük oranda düşmesinde ise 2016'da yaptıkları finansal varlık satışlarının o dönem için yüksek kâr yazılmasını sağlaması rol oynadı.

Kâr artışında dikkat çeken 3 banka 

Büyük bankalar içerisinden Vakıfbank, İş Bankası ve Halk Bankası, kârlarındaki yüksek miktarsal artışlar nedeniyle toplam kâr artışını en pozitif etkileyen 3 banka olurken, Yapı Kredi Bankası bu grupta en düşük katkıyı yapan banka oldu. 

Borsadaki bankaların kârı yüzde 68 arttıBorsadaki bankaların kârı yüzde 68 arttı

Holding tarafı da pozitif

İlk çeyrekte holdingler de iyi performans sergiledi. Bu kategoride yer alan 23 şirketten Koç Holding, Yazıcılar Holding ve Şişe Cam yüksek kârlar açıklayarak BİST-Tüm’deki toplam kârın artışına pozitif katkı yaptı. Diğer taraftan Alarko Holding, kârında kaydedilen gerileme ile gruba negatif etki eden bir şirket oldu. Alarko Holding, geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde bağlı ortaklıkta yapılan arsa satışına istinaden kaydedilen 127,3mn TL’lik satış gelirinin etkisiyle yüksek kar elde etmişti.

En iyi üçüncü sektör Petrokimya oldu

Banka ve holding sektörlerinin ardından petrokimya sektörü en iyi performans sergileyen 3. sektör... Sektörün ilk çeyrekteki kârı 2016 ilk çeyreğine göre 4,6 kat artış gösterdi. Bu grupta yer alan Tüpraş, Petkim ve Aygaz yüksek kâr artışlarıyla BİST-Tüm’deki toplam kar artışına pozitif etki eden şirketler olarak ön planda yer almaktadır.

Kârlılığa en çok etki eden şirket

Perakende sektörü de Migros’un yüksek kârının etkisiyle toplam kâra olumlu katkı sağlayan sektörler arasına yer aldı. Migros, 274 şirket içerisinde toplam kâr artışına en olumlu katkı sağlayan şirket olmuştur. Bu durum şirketin Kipa’yla birleştikten sonra kaydettiği yüksek yatırım gelirinden kaynaklandı.

Öte yandan Demir çelik sektöründe yer alan Ereğli Demir Çelik de 2017 ilk çeyrek kârıyla ön plana çıktı.

Kârlılığını en çok kaybeden sektör telekom

Telekom sektörü kârını en fazla kaybetmiş sektör olarak kaydedildi. Bu grupta yer alan Türk Telekom ve Turkcell 2017 ilk çeyrekte dönem kârlarında yüksek gerileme kaydetti. Enerji sektörü de kurlardaki artışın olumsuz etkisiyle zayıf bir performans sergiledi. Ak Enerji, Aksa Enerji ve Ayen Enerji bu sektörde zarar açıklayan başlıca şirketler olarak sıralandı

İçecek grubu, 40 sektör gruplaması içerisinde Telekom ve Enerjiden sonra en kötü
performansı gösteren sektör oldu. Bu grupta Anadolu Efes’in ve Coca-Cola’nın kârdan
zarara dönmesi olumsuz etki etti. 

Kaynak: Ziraat Yatırım