Borsalarda sert düşüşler yaşanıyor

Asya borsaları yaşadıkları kayıplarla 2011 yılı seviyelerine inerken, ABD vadelileri de bu düşüşü takip ediyor. Avrupa borsalarında da sert düşüşler yaşanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Asya borsaları petrol fiyatlarındaki düşüşün Wall Street'te kazançların önüne geçmesi ve küresel yatırımcıların riskli varlıklara yönelik iştahlarının yeniden azalması üzerine bugün kayıplarını sürdürdü. 

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 2.1 gerileyerek 2011 yılından bu yana görülen en düşük seviyeye indi. 

Japonya Nikkei endeksi de yüzde 2.2 düşerek geçtiğimiz yılın zirvesinin yüzde 20 altına indi ve teknik olarak ayı piyasasına girdi. 

Çin'de ise dün yüzde 3 yükselen CSI300 endeksi bugün yüzde 1 düştü. Shanghai bileşik endeksi de yüzde 0.8 geriledi. 

Haftanın ilk iş gününü Martin Luther King günü dolayısıyla kapalı geçiren Wall Street, petroldeki değer kaybı ve beklentiler doğrultusunda açıklanan Çin ekonomik büyüme verilerinin birbirlerini dengelemesiyle dünü yatay kapattı. 

Avrupa borsalarında sert düşüşler yaşanıyor

Çin ekonomisinde büyümenin yavaşlaması, Çin'in yaşamakta olduğu ekonomik dönüşümün petrol talebini azaltacağı beklentilerinin global petrol fiyatlarında yarattığı düşüş Avrupa borsalarını olumsuz etkilemeye devam ediyor. 

Avrupa'da madencilik ve enerji hisse endekslerinin son 12 yılın en düşük seviyelerine gerilemesinin de etkisi ile Avrupa'nın önde gelen borsalarında kayıplar yüzde 3'ü aştı.

Şu sıralarda Londra'da FTSE 100 endeksi düne göre yüzde 3,13, Frank1furt'ta Dax yüzde 3,17 ve Paris'ta Cac-40  yüzde 3,52 aşağıda.

STOXX Europe 600 Basic Resources Endeksi bugün yüzde 4 civarında geriledi. 

ABD vadelileri yüzde 2'ye yakın düşüş yaşıyor.