Borsaları Yunanistan sonrası Çin endişesi sardı

Küresel piyasalardan bugün hareket yaratacak bir veri açıklanması beklenmezken, Yunanistan odaklı gelişmeler ve Çin'de borsaların hareketleri takip edilmeye devam edilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Haftalardır Yunanistan ile yatıp kalkan global piyasalar, şimdi de Çin korkusu yaşamaya başladı. 

Küresel borsalarda Çin'de yaşanan sert düşüşlerin sürmesi ve Yunanistan konusunda henüz somut bir adımın atılamamasıyla birlikte yatırımcıların risk alımlarını azaltma eğiliminden dolayı satıcılı bir seyir beklenyor.

ABD

Dün, ABD'de açıklanan ihracat verisinin yüzde 0,8 daralmasına karşın, açık iş sayısı verisinin beklentileri karşılamasının ardından dolar endeksi ve piyasa faizleri geriledi, pay piyasaları yükseldi.  Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,53, S&P 500 endeksi yüzde 0,61 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,11 değer kazandı. Dolar endeksi 96,64 seviyesinde dengelenirken, ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,25'den yüzde 2,21'e geriledi. 

Analistler, Yunanistan ile ilgili gelişmeler, İran'a ile yürütülen müzakereler ve bugün açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarının piyasalar tarafından takip edileceğini belirtiyor. 

Avrupa

Avrupa tarafında Avro Bölgesi liderlerinin Yunanistan ile ilgili açıklamaları piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmaya devam ediyor. Dün piyasalar kapandıktan sonra gelen açıklamalara göre, olağanüstü toplanan Avro Bölgesi liderleri yeni bir kurtarma paketi için Atina'ya 5 gün süre tanıdı. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, zirvenin ardından yaptığı açıklamada, "Nihai anlaşma için sadece 5 gün kaldı. Bugüne kadar hedef tarihler vermekten kaçındım ama bu gece nihai vadenin bu hafta dolacağını yüksek sesle ve açık şekilde söylemek zorundayım. Krizden hepimiz sorumluyuz ve bunu çözmek hepimizin sorumluluğu" dedi. 

Almanya'da DAX endeksi dün günü yüzde 1,96 değer kaybıyla tamamlarken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,58 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,27 düşüş kaydetti. 

Çin borsası yerlebir

Asya borsaları Çin'de yaşanan düşüşün önüne geçilememesinin, Yunanistan konusunda zaten endişeli olan yatırımcıların endişelerini daha da artırmasıyla beraber son bir buçuk yılın en dip seviyesine indi.

Çin borsaları bugün düşüş yaşarken, Çinli yetkililer yatırımcıların panik havasına kapılmaya başladığı uyarısını yaparak gittikçe daha fazla sayıda firmanın hisselerinin işlemlerini durdurmasıyla beraber piyasaların donma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Piyasaların kendi isteğine boyun eğmesi konusunda bir haftadan uzun bir süredir çaba gösteren Beijing, satışları durdurabilmek için yeni bir önlem paketi açıklarken, Çin Merkez Bankası da buna destek vereceğini açıkladı.

Shanghai ve Shenzhen'deki en büyük 300 firmanın listelendiği CSI 300 endeksi sabah işlemlerinde yüzde 4.8 düşerken, Shanghai bileşik endeksi yüzde 3.9 geriledi. Her iki endeks de piyasaların açılışında yüzde 8'e yaklaşan kayıplarla güne başlamıştı.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarının izlendiği MSCI endeksi Şubat 2014'ten bu yana en düşük seviyeye yakın bir seyir izlerken, Çin hisselerinin güne sert düşüşle başlamasının ardından kayıplarını genişletti. Endeks en son yüzde 2.7 aşağıdaydı.

Japon Nikkei endeksi yüzde 2 gerileyerek son 7 haftanın en düşük seviyesine inerken, hem Çin borsalarındaki zayıflıktan hem de güvenli liman talepleriyle beraber değer kazanan yenden etkilendi.