Brexit müzakereleri resmen başladı
Müzakerelerin Avrupa Komisyonu'nun Berlaymont'taki merkezinde bugün başlayan ilk turu dört gün sürecek. Taraflar ilk kez Brexit'i detaylı konuşacaklar.
İngiltere ve Avrupa Birliği, bu ülkenin birlikten ayrılması için resmi müzakerelerin ilk turuna Brüksel'de resmen başladılar.
Her iki taraf da artık sorunun özüne girilmesi zamanının geldiğini belirtiyor ancak İngiliz hükümeti içindeki Brexit anlaşmazlığı süreci zorlaştırabilir.
İngiltere, bir anlaşmaya varılmamış olsa bile, 30 Mart 2019'da AB üyeliğini terk edecek. Geri kalan 27 AB ülkesinin liderleri, İngiltere Başbakanı Theresa May'in açık ve ayrıntılı bir Brexit planının uygulanabilmesi için bölünmüş kamuoyunu ve kabinesini uzlaştırmasını bekliyorlar.
AB liderleri, birliğin ikinci büyük ekonomisi olan İngiltere'nin, 40 yıl süren ve çok girift ilişkilerle bağlandığı AB ilişkilerinden kopmasının yaratacağı ekonomik ve siyasal çalkantının en azda tutulmasına önem veriyorlar.
AB Baş Müzakerecisi Michel Barnier, İngiltere Brexit Bakanı David Davis'ten, ülkesinin AB'ye yaptığı büyük çaplı mali taahhütlerini yerine getirmesi koşuluna razı olmasını ve İngiltere'nin Brexit yaklaşımını açıklığa kavuşturmasını isteyecek.
Davis Brüksel'e varışında yaptığı açıklamada, "Geçen ay iyi bir başlangıç yaptık ... Ama şimdi işin özüne giriyoruz" dedi.
İngiltere'de geçen yıl haziran ayında yapılan referandumda halk AB'den çıkma lehinde oy kullanmıştı.
Müzakerelerin Avrupa Komisyonu'nun Berlaymont'taki merkezinde bugün başlayan ilk turu dört gün sürecek.
'Şimdi işin özüne gireceğiz'
Davis'i karşılayan Barnier, "Şimdi işin özüne gireceğiz. İyi bir ilerleme sağlayabilmek için kendi pozisyonlarımızı yeniden gözen geçirmek ve karşılaştırmak zorundayız" dedi.
Barnier, medyaya açıklamanın, dört günlük müzakerenin sonunda perşembe günü yapılacağını söyledi.
Müzakere öncelikleri
Üç konuda çalışma grupları oluşturulacak. Bunların ikisi, yurttaş hakları ve İngiltere'nin daha önce yaptığı finansal taahhütleri karşılamak için AB'nin 60 milyar euroluk tazminat isteği. Üçüncü alan ise Brexit'in yürürlüğe girdiği gün AB ülkelerinin mağazalarında bulunan İngiliz mallarının durumu gibi çözülmesi gereken ayrıntılı noktalar.
Barnier ve Davis'in yardımcıları tarafından yürütülecek olan dördüncü bir müzakere alanında da, İngiltere'ye bağlı olan Kuzey İrlanda'nın, AB üyesi olan İrlanda Cumhuriyeti ile arasındaki sınır durumu ele alınacak.
AB yetkilileri, bu hafta yapılacak müzakerelerde eğer İngiltere AB'ye para borcu olduğuna itirazdan vazgeçerse, bunun önemli bir ilerleme olacağı görüşündeler. Bu tazminatın ne kadar olacağının, İngiltere AB'den fiilen ayrılmadan önce hesaplanmasının mümkün olmadığı belirtiliyor.
Ağustos sonlarından ekim ayı başına kadar yapılacak üç ayrı müzakere turu devam ederken, AB üyeleri kendi aralarında da durumu görüşmeyi sürdürecekler.
Barnier, bu aşamaya gelindiğinde ayrılmanın öncelikleri üzerinde önemli ilerlemeler sağlanmış olacağını ve AB liderlerinin İngiltere ile ileriye dönük bir serbest ticaret anlaşmasına ilişkin müzakerelere başlanması için kendisine onay vereceklerini umuyor.