BRIC ülkeleri ve emtiaya yatırım imkanı

Garanti, biri BRIC ülkeleri hisse senetlerine, diğeri altın ve gümüşe dayalı yüzde 100 Anapara Koruma Amaçlı 2 yeni fonu, 3-7 Aralık tarihleri arasında yatırımcılara sunuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Garanti Bankası, biri BRIC ülkeleri hisse senetlerine, diğeri altın ve gümüşe dayalı yüzde 100 Anapara Koruma Amaçlı 2 yeni fonu, 3-7 Aralık tarihleri arasında yatırımcılara sunuyor.

Yapılan açıklamaya göre, piyasaya sunulan 33. Alt Fon; BRIC ülkelerinin önde gelen şirketlerinden seçilmiş hisse senetlerinden oluşan ''BRIC Endeksi''ndeki yükselişe dayalı yatırım imkanı sağlıyor. Halka arz edilen, altın ve gümüş fiyatlarındaki artışa dayalı 32. Alt Fon ''Altın - Gümüş Fonu'' ise eş zamanlı olarak piyasaya sunuluyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Erün de, 2 yeni fona lişkin şu bilgileri verdi:

''Yeni çıkardığımız iki fonla müşterilerimize yepyeni yatırım alternatifleri sunuyoruz. 33. Alt Fon'la, önümüzdeki 9 aylık dönemde gelişmekte olan BRIC ülkeleri şirketlerinden oluşan S&P BRIC40 Daily Risk Control 10% Excess Return (USD) endeksinin yükseleceğini düşünen yatırımcılara hitap ediyoruz. 32. Alt Fon'la ise altın ve gümüş fiyatlarının yükseleceğini düşünen, daha iyi performans gösteren emtianın getirisinden faydalanmak isteyen yatırımcılara alternatif bir araç sunuyoruz.

Bu sayede, bankamızın fonlarını tercih eden yatırımcılara, BRIC endeksi ve emtia değerlerinde yukarı yönlü hareketlerden katılım oranında kazanç elde etme imkanı sağlıyoruz. Vade sonuna kadar fonda kalmaları durumunda ise anaparanın tamamına koruma sağlıyoruz.''

Neden BRIC Fonu

BRIC ülkelerinin, genç nüfusları, canlı iç piyasaları, ihracat potansiyelleri ve düşük borçluluk oranlarıyla, son yıllarda olduğu gibi önümüzdeki dönemde de pozitif yönde ayrışmaya devam etmesi bekleniyor. Değerleme anlamında cazip seviyelerde bulunan BRIC ülkeleri borsalarının, global likiditenin de yardımıyla iyi bir performans göstermesi bekleniyor.

Garanti Bankası, bu beklentilerden yola çıkarak; BRIC ülkelerine dayalı ''T. Garanti Bankası A.Ş. yüzde 100 Anapara Koruma Amaçlı 33. Alt Fonu''nu çıkartıyor. BRIC Endeksi'nin yükselişine dayalı fon; gelişmekte olan ülkelerden Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in piyasa değeri ve likiditesi en yüksek 40 şirketine, vade sonunda anapara koruma avantajıyla yatırım yapma olanağı sağlıyor.

BRIC Endeksi Nedir

Endeks içerisinde yer alan 40 şirket, gelişmiş ülkelerin hisse senedi piyasalarında (Hong Kong, Londra, NASDAQ ve NYSE) işlem görüyor. Volatilite (oynaklık) kontrol mekanizması kullanılan endekste, oynaklığın yıllık yüzde 10 seviyesinde tutulması amaçlanıyor.

Neden Altın-Gümüş Fonu

Özellikle 2008 finansal kriziyle ortaya çıkan sorunlar sebebiyle, gelişmiş ülke merkez bankalarının yaptığı parasal genişlemeler ve gelişmekte olan ülke merkez bankalarının rezerv biriktirme stratejileri, kıymetli madenlere talebin artarak devamını sağlıyor.

Yüksek likidite sebebiyle paranın azalan kredibilitesi, Ortadoğu'da yükselen tansiyon ve özellikle Asya'da gelir düzeyi artan hane halklarının fiziki talebi, altın ve gümüşe ilgiyi canlı tutmaya devam ediyor. Global finansal kriz sonrası ortaya çıkan yapısal sorunların kısa vadede çözülmesi ihtimalinin düşük olması sebebiyle, trendin önümüzdeki yıllarda da devamı bekleniyor.

Uzun vadede altın ve gümüş arasındaki korelasyon yüksek olmakla birlikte, altının ağırlıklı rezerv olabilmesi ve gümüşün sanayide yoğun kullanımı, kısa ve orta vadede fiyat performanslarının ayrışmasına sebep olabiliyor.

Garanti Bankası, altın ve gümüşteki olası ayrışmayı hedef alan stratejiyle, ''T. Garanti Bankası A.Ş. B Tipi yüzde 100 Anapara Koruma Amaçlı Özel Sektör Borçlanma Araçlarına Yatırım Yapan 32. Alt Fonu''nu halka arz ediyor. Fon, bahsi geçen iki emtiadan önümüzdeki 1 yıl içerisinde daha iyi performans gösterecek olanının yüzde 30'a kadar oluşacak getirisini, yatırımcıya yansıtmayı hedefliyor.

Fonların Avantajları

Vade sonunu beklemek istemeyen yatırımcılar için ayda 2 kere çıkış imkanı sunulan fonlarda, ara dönem çıkışlar piyasa fiyatından gerçekleştiriliyor. Bu durumda vade sonu için geçerli olan ana para koruması sağlanmazken, yatırımcılardan ara dönem çıkışı nedeniyle herhangi bir komisyon talep edilmiyor. Minimum katılım tutarı bin lira olan her iki fona tüm Garanti Bankası şubelerinin yanı sıra BRIC fonuna internet şubesi aracılığıyla yatırım yapılabilecek.