Bu getiri hiçbir yerde yok!
Küresel konjonktürte 'paradan para kazanma dönemini' bitirince gözler alternatif yatırım araçlarına özellikle de sermaye piyasalarına çevrildi. Son üç yılda sadece endeksin getirisi yüzde 72 olurken yatırımcısını 9 kat artışla ihya eden hisseler var.
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
İSTANBUL - Dünyadaki likidite bolluğu, Türkiye'nin Fitch, Moody's, JCR ve Dominion Bond Rating Services'ten not artırımı alması ve en önemlisi dünyaya paralel Merkez Bankası'nın faiz indrimleriyle negatif reel faiz döneminin başlaması yatırımcıları alternatif getiri arayışına yöneltti. Bankacılık sektörünün ana kaynağı mevduatın cazibesini yitirip yitirmediği tartışıla dursun 'paradan para kazanma' iştahının azalmasıyla faiz yatırımcısı alternatif yatırım arayışına girince; bütün gözler de rekor üzerine rekorlar kıran hisse senedi piyasasına çevrildi.
DÜNYA'nın hisse senedi piyasasına ilişkin hesaplamalarına göre geçmiş 3 yıllık getirilere bakıldığında bazı hisse senetlerinin 8, 9 kat prim yaptığı dikkat çekiyor. Son 3 yılda yatırımcısına en çok kazandıran hisse senetlerine ve alternatif yatırım araçlarına bakıldığında ibre sermaye piyasalarından yana duruyor.
Son 3 yılın altın hissesi: Altınyıldız
100 bin endekse doğru ilerleyen Borsa İstanbul'da da hisse bazlı hareketler dikkat çekiyor. Son 3 yıllık getiriler üzerinde yaptığımız incelemede, Altınyıldız hisse senedinin yatırımcısını ihya ettiği ortaya çıkıyor. 2009 yılını 4.89 liradan tamamlayan söz konusu hisse senedi, Perşembe gününü 50 liradan kapatarak son 3 yılda yüzde 921.97'lik bir primle 9 katı bir getiri verdiği gözleniyor. Altınyıldız'ı yüzde 822.67'lik bir artışla Türk Traktör hisse senedi takip ederken, Hürriyet Gazetesi'nin binasını satın alan Nurol Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ise yüzde 803,35'lik getiri ile yatırımcısının yüzünü güldürdü. Yüzde 637.33'lik bir getiri ile Adel Kalemcilik ve yüzde 588.26'lik primle Ege Endüstri de son 3 yılda yatırımcısının cebini dolduran ilk 5 hisse içerisinde yer aldı.
5 aylık getiride Doğuş Gayrimenkul solladı
Yılbaşından itibaren son 5 aylık performanslara baktığımızda ise, en çok prim yapan hisse senedinin Doğuş GMYO olduğu gözlendi. Yüzde 142.68'lik getiri elde eden Doğuş Gayrimenkul'ü yüzde 128.47 ile Ar Tarım Organik Gıda, yüzde 118.14 ile Jansta Jant Sanayi, yüzde 116.05 ile Otokar ve yüzde 95.51 ile Tekstilbank takip ediyor.
2012'nin hissesi Orge Enerji oldu
2012 yılında Borsa İstanbul dünyada getiri şampiyonu olurken, hisse senetlerinde ise Orge Enerji Elektrik yüzde 427.52 getiri sağladı. Yüzde 408.82'lik primle Nurol GMYO 2013 yılında da yatırımcısını sev indirirken, bu hisseyi yüzde 327.13 getiriyle İpek Doğal Enerji, yüzde 246.94 ile Ege Plast, yüzde 243.23 ile de Koza Madencilik takip etti.
İnfo Yatırım'dan 2,5 katlık prim
[PAGE]
İnfo Yatırım'dan 2,5 katlık prim
2011 yılında İnfo Yatırım yüzde 254.01 yükselerek yılı en yüksek prim yapan hisse senedi olarak tamamladı. 2011 yılında yüzde 242.57 değer kazanarak Berkosan Yatırım ikinci olurken, yüzde 188.89'luk primle Kervansaray Yatırım en çok değer kazanan üçüncü hisse oldu. İzmir Demik Çelik yüzde 154.49, Esem Spor Giyim ise yüzde 106.35 prim yaparak ilk beş hisse arasına girdi.
2010'da Rhea Girişim öne çıktı
2010 yılında ise Rhea Grişim hisse senedi yatırımcısını güldürdü. Söz konusu hisse senedi yüzde 606.06 değer kazanırken, bu hisseyi yüzde 589.02'lik yükselişle Aslan Çimento, yüzde 543.42 ile Afyon Çimento, yüzde 514.04 ile Denizli Cam, yüzde 414.29 ile Burçelik hissse senedi takip etti.
3 yılda altın ve hisse öne çıktı
Son üç yılda Borsa ve külçe altındaki getiri diğer enstürmanları solladı. TÜİK tarafından hesaplanan ağırlıklandırılmış getirileri incelediğimizde, son 3 yılda (Ocak 2010-Nisan-2013) mevduat faizi yüzde 26.87, ABD Doları yüzde 20.86, Euro yüzde 6.33 getiri sağlarken, Borsa'nın yüzde 71.63, külçe altının ise yüzde 73.99 getiri sağlaması dikkat çekiyor. 2010 yılında yüzde 31.53, 2011 yılında yüzde 2.20, 2012 yılında ise yüzde 4.87 getiri sağlayan Borsa, bu yılın ilk 4 ayında yüzde 21.76'lık getiri ile yüzleri güldürdü. Külçe altın ise son dönemdeki düşüşüne rağmen 3 yılda ciddi getiriler elde etti. 2010 yılında yüzde 24.77, 2011 yılında yüzde 43.58, 2012 yılında da yüzde 13.34 getiren altın, bu yılın ilk dört ayında yüzde 14.30 değer kaybetti.
Borsa rakipsiz, getiri burada
[PAGE]
Borsa rakipsiz, getiri burada
Turkish Yatırım Araştırma Müdürü Mehmet Baki Atilal, faizlerdeki gerileme devam ettiği ve belirli bir seviyede kaldığı sürece değerlemelerin de buna göre olumlu yönde revize edileceğine dikkat çekerek "Borsanın zirveler ve rekorlar kırmasına hazırlıklı olmalıyız. Görünen bol likitide ve düşük faiz ortamı devam edecek. Mevduattan yeterli verimi alamayan, dolar/TL'nin 1.84 - 1.86 bandında olmasından dolayı uzun süredir maliyetinde başabaşı yakalamış olanlar, BES'den gelen destek, kısa vadeli fonların yanında uzun vadeli fonlarında BIST'te yatırım yapabilecek olmaları yatırım aracı olarak Borsayı rakipsiz bırakmaktadır, dolayısıyla getiri burada" yorumunu yaptı.
Endeksin 86.500 direncine kadar BIST'i sanayii endekslerinin taşıdığına işaret eden Atilal, "Direncin kırılması yine banka hisseleri sayesinde oldu. Doğal olarak BIST'deki artışa eşlik etmek istiyorsanız elinizdeki hisse portföyünün yarıya yakınının biz yine banka olmasını önermekteyiz. Diğer taraftan iç talebin canlandırılacak olmasından dolayı; gayrimenkul yatırım ortaklıkları, çimento, otomotiv, hava yolları, holding ve bilişim sektörleriü beğendiğimiz sektörlerdir" açıklamasında bulundu. Atilal sektörlerle ilgili ise şu değerlendirmeleri yaptı:
GYMO'lar: Konut kredisi faizlerindeki düşüşün devam etmesi, düşük kredi maliyetli konut talebinin artmasına ve %1 KDV'lik dilimdeki konutlara olan talebi arttıracaktır. Kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet yasalarından dolayı artan talebin düşen ve daha da düşmesini beklediğimiz kredi faizleri nedeniyle ertelenmiş talebinde girmesinden dolayı olumlu satış sonuçları ile karşılaşmayı beklemekteyiz.
ÇİMENTO: Gerileyen kredi maliyeti sonucunda tasarrufların konut alımına yönelmesi tedarikçi çimento sektörünün önünü açmıştır. Çimento ihracatının toplam içindeki payının azalmasına karşın daha yüksek marjı yurtiçi satışlar sektörün kar marjlarının yükselmesini sağlarken, 3.havalimanı, kanal İstanbul gibi devasa projelerde bu bölgelere yakın grupların karlılıklarını artıracak bir diğer etmen olacaktır.
OTOMOTİV; Genel olarak faizlerin düşmesi konut ve otomotiv sektörünü etkiler. Yurtdışındaki AB sorunlu talepler Irak gibi pazarlara yönelinmesine neden olacaktır. Sektördeki şirketlerin bir kısmı yeni modelleri ve K.Amerika ihracat beklentileri, Kimi yüksek temettü ve 2014 başında devreye girecek yeni modelleriyle, Kimi düşen faizlerden istifade agresif satış politikasıyla en plana çıkacaktır.
Hava Ulaşım; Başarılı maliyet yönetimleri sonucunda en düşük sezonda bile ( ilk çeyrek) beklentilerden iyi gelen sonuçlar, güçlü oldukları sezona yönelik beklentileri artırmaktadır, hem yeni açılan hatlar, hem artan kapasite, hem artan yolcu sayısı hem de yüksek verimlilik, şirketlerin operasyonel karlılıklarını artırmaktadır.
HOLDİNG: Faizlerdeki gerileme ve kurun seyri şirketlere finansal gelir kaleminde yardımcı olmuş ve karlılıklar artış göstermiştir.
BİLİŞİM: Faizlerdeki düşüş bilişim sektörünün satışlarını ve karlılıklarını artırmaktadır. Okulların kapanması da sezonsal etki göstermekte yine satışların artmasına neden olmaktadır.
[PAGE]