Bu yıla ayrışma ve yol ayrımları yön verecek

Gedik Yatırım’ın Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan, “2016 yılının hikâyesini ABD & İngiltere ile Euro Bölgesi & Japonya ayrışması belirleyecek” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BORSA / FİNANS SERVİSİ

“Artık kırılgan beşli diye bir kavram yok; pozitif ve negatif ayrışacaklar var” diyen Gedik Yatırım’ın Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan, 2016 yılının ayrışmalar ve yol ayrımlarının yılı olacağını ifade etti. Doğan, Fed- BOE ile ECB-BOJ’un para politikasındaki ayrışmasının önemli olduğunu belirterek, “Gelişmiş ekonomilerde ABD ve İngiltere toparlanıp normalleşmeye geçecek. Euro Bölgesi ve Japonya ise toparlanmaya çalışıp genişlemeye devam edecek. Gelişmekte olan ülkelerdeki ayrışma ise şu şekilde olacak; Artık kırılgan beşli diye bir kavram yok; pozitif ve negatif ayrışacaklar var. Çin’in tedarikçisi ve petrol ihracatçısı olanlar negatif, Hindistan ve petrol ithalatçısı olanlar ise pozitif ayrışacak” diye konuştu. Doğan, Fed’in 2016 yılı boyunca gerçekleştireleceği toplantının 4’ünde 25 baz puanlık faiz artırmasını beklediklerini söyleyerek, “Varlık alımlarının sonlandırılması ve faiz artırımlarının başlaması sonrasındaki adım bilanço küçültme olacak” dedi. 

Çin’de yeni ‘kara pazartesiler’ yaşanabilir 

Doğan, piyasalardaki risk ve fırsatların detaylı incelendiği strateji raporu sunumunda, küresel büyüme oranında ılımlı bir iyileşme beklenirken, pozitif ve negatif ayrışan ülkelerin farklı hikayeleri olabileceğini, ABD ve İngiltere’nin pozitif ayrışmasının sürdüğünü dile getirdi. ABD Merkez Bankasının (Fed) ardından İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) faiz artışının gündeme geleceğini aktaran Doğan, “Dolar ve sterlin 2016’da güçlenmeye devam edecek” ifadelerini kullandı. Doğan, faiz artış hızlarının borsalar için en belirleyici faktör haline geldiğini ve düşük hızlı faiz artışlarının tehdit olmadığını vurgulayarak, “Euro Bölgesi ılımlı toparlanma eğiliminde ancak alınan önlemler yeterli değil, yeni genişleme programları gündeme gelebilir. Yılın ikinci yarısında İngiltere’deki referandum ile Euro Bölgesi’ndeki ayrışma tekrar gündeme gelebilir. Çin’in yüzde 7’nin altına düşen büyüme oranlarına alışılmalı. Emtiadaki düşük talep, emtia üreticisi ülkeler ve şirketler için 2016’da da en büyük risk. piyasalarındaki belirsizlik bitmedi, 2016’da yeni ‘kara pazartesiler’ yaşanabilir. Çin’de devalüasyon süreci 2016’da da devam edebilir” uyarısında bulundu. 

321321-001.jpg

Üzeyir Doğan

En güçlü hikayemiz düşük çarpanlar 

“Türkiye’nin pozitif ayrışmasını sağlayacak güçlü bir hikayesi yok” diyen Üzeyir Doğan’a göre, 2015 yılında yaşanan tüm olumsuzlara rağmen Türkiye’nin yüzde 3.5 büyümesinin de aslında bir başarı hikayesi. 2016 yılının 2015’ten daha kötü bir yıl olmayacağını ifade eden Doğan, şu tahminlerde bulundu: “Borsa, dolar bazındü yüzde 30 değer kaybetti. Artık şu aşamalarda 65 dip seviyeler olarak görüyoruz. Bu enfl asyon ve bu büyüme rakamları, bizim borsamızı cazip hale getiriyor. BIST 100, geçtiğimiz yıl 8.50 ile 11 aralığındaki fiyat/kazanç oranı ve 1.15 ile 1.65 aralığında piyasa değeri/defter değeri aralığında dalgalandı. Biz 2016’da da buna benzer bir sürecin tekrarlanmasını bekliyoruz. En güçlü hikayemiz düşük çarpanlar. Yıl içinde BIST 100’de baz senaryomuzu 65 bin -92 bin aralığında olacak bir dalgalanma üzerine kurguluyoruz.” 

Borsa 2 yıl üst üste düşmedi 

Doğan, büyüme hızlarının düşük kalmaya devam edeceğini ve şirket karlılıklarında büyük sıçramalar beklemediklerini söyledi. Doğan, kurlardaki yükseliş ivmesinin azalarak da olsa süreceğini vurgulayarak, Borsa İstanbul’a ilişkin ise şunları kaydetti: “Borsa İstanbul bugüne kadar üst üste 2 yıl düşmedi. 2015’teki sert düşüş, 2016 için iyi bir baz etkisi oluşturuyor. 2016 makro beklentilerimiz ve şirketlerin kar tahminlerine göre aşağı yönlü potansiyelin sınırlandığıını ancak tarihi zirvelerin geliştirilme ihtimalinin de azaldığını düşünüyoruz. BIST 100 endeksinde yıl içi dalga boyları son yıllardaki düşüşle birlikte gelişen piyasalar ortalamasına yaklaştı, yıl içi dip/tepe marjı yüzde 35-40 aralığıında. 70 bin ve altında çarpanlar cazip, 90 bine yaklaştıkça yüksek oluyor.”

Dolar, 3.10-3.15 TL bandında hareket eder

“2015’te kurdaki artış Fed politikaları ile içeride siyasi ve jeopolitik riskteki artışa bağlı” diyen Üzeyir Doğan, “Kurlar üzerinde siyasi ve jeopolitik risklerin etkilerini taşıyor, bu risklerdeki artış ve azalış teorik fiyatlardan sapmaları getirecek. Fed ve ECB’nin politikaları tahmin edilebiliyor, asıl etki TCMB’nin izleyeceği politikalardan gelecek, enfl asyon mu büyüme mi denklemi kurların yönünü belirleyecek. TL’nin değer kaybının 2015’e göre çok daha sınırlı olsa da devam edeceğini, dolar/TL’de 2016 ortalamasının 3.10-3.15 TL, euro/TL’de ise 3.30-3.40 TL aralığında oluşacağını tahmin ediyoruz.”

34242.jpg