Büyüme sinyalini alan yatırımcı emtiaya yöneldi

Ekonomik büyüme sinyalleri emtia yatırımcısının iştahını kabartıyor. Küresel emtia piyasalarında yatırımcının yeni gözdesi ham petrol, bakır ve pamuk.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYDIN ŞAHİNALP

DIŞ HABERLER - Emtia fiyatları, son yılların en iyi performansının tadını çıkarıyor. Uzmanlar bu durumu yatırımcıların uzun bir süredir durgun seyreden küresel ekonomideki büyüme ve enflasyonun tekrar canlanacağına inandığını ortaya koyan kanıtlar olarak değerlendiriyor.

Emtia vadelilerinin nabzını tutan S&P GSCI endeksi, finansal krizin tüm dünyayı pençesine aldığı 2009 yılından bu yana en büyük artışına imza atarak yüzde 28 yükseldi. Endeks bir önceki kapanışa göre 14.55 puan (yüzde 0.62) primle 2.367.07 seviyelerinde seyrediyor. Birçok emtia varlığı rallisine devam ediyor. Geride kalan 12 ay içersinde ham petrol ve doğalgaz fiyatları yüzde 50’yi aşan artışa imza attı. Son haftalarda değerli metallerden gümüşte ve kereste fiyatlarında da yükseliş trendi dikkat çekiyor.

Uzun pozisyonlar rekor seviyelerde Ocak ayında küresel emtia varlıkları yüzde 7 artışla 391 milyar dolarlık hacme ulaştı. Bu rakam geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 50’lik bir artışa tekabül ediyor. Citigroup verilerine göre aktif emtia fonlardaki uzun pozisyonlar 2014’ten beri en üst seviyeye ulaştı.

Wall Street Journal’a konuşan 2.1 milyar dolarlık emtia fonu Deutche Enchanced Commodity Strategy’nin portföy yöneticisi Darwei Kung emtiada rallinin yeni başladığını savunuyor. Ve ekliyor; “Emtiada rallinin yeni başladığını düşünüyorum. Fiyatlar üzerinde konuşmak için önümüzde uzunca bir yol var.”

Emtia piyasalarında sürdürülebilir bir ralli sağlıklı bir tüketim ve iş talebi anlamına gelecek. Rusya, Güney Afrika ve Malezya gibi emtia ihracına dayalı gelişen ülke ekonomilerinin büyümesine yol açacak. Ancak uzun soluklu bir ralli aynı zamanda enflasyonu körükleyerek ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizleri yükseltmesine neden olabilir. Bu da Amerikan ekonomisinde büyümenin önünü kısabilir.

Öte yandan bazı uzmanlar yatırımcının ihtiyatlı olması gerektiğini belirtiyor. Petrol fiyatları Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi olan ve olmayan üretici ülkelerin arzda vanaları kısmasıyla birlikte yükselişe geçmişti. Ancak ABD’li kaya gazı üreticilerinin büyük oranda devreye girmesi veya OPEC’in petrol üretimi kısıntısı kararını haziran sonrasında uzatamaması gibi durumlarda petrol kazancını geri verebilir. Emtia fiyatlarında olası bir gerilemenin, ABD Doları’nın güçlenmesiyle birleşmesi gelişen ülke piyasalarını güç bir durumda bırakabilir.

Yatırımcının 3 gözdesi

Emtia piyasalarında yatırımcının yeni gözdesi bakır, petrol ve pamuk. ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu ocak ayı verilerine göre ham petrol, bakır ve pamuk vadeli işlemlerinde yükselişe oynayan yatırımcı sayısı rekor seviyelere çıktı. 10 yılı aşkın bir süredir ilk kez bu kadar farklı hammadde fiyatlarında aynı zamanda bir yükseliş tredi yaşanıyor. Petrol, keresete, metal gibi emtiaların göstergesi durumundaki hammadde fiyat endeksi, 17 haftalık rekor koşusunu şubatın son haftasında yavaşlatır gibi oldu.

ABD’li yatırım şirketi RJ O’Brien & Associates’in kıdemli traderlarından John Caruso, “ Piyasalarda yeni bir yükseliş trendine girileceğine dair büyük bir iyimserlik hakim” diyor. Ancak bazı analistler coşkunun yanlış konumlandırıldığını savunuyor. Goldman Sachs analistleri hazırladıkları raporda, “Ekonomik göstergeler umut verici olabilir. Ancak ekonomik aktivite nerede? Bize bunu gösterebilir misiniz? Gerçek talep nerede?” diye uyarıyor.